Síguenos en redes sociales:

Gozoaz gozatu

Gaur txokolatearen nazioarteko eguna da. Bai, duela ia 30 urtetik hona ospatzen da egun hau. Naturak eman duen jakirik gozoenetako bati egindako omenaldia hau, Roald Dahl idazle britainiarraren omenez ospatzen da, “Charlie y la Fábrica de Chocolate” istorio bikain eta gozoaren egilea. Kolonaurreko garaian, maiak, inkak eta aztekak bezalako zibilizazioak zeudenean, kakao-hazia truke-txanpontzat hartzen zen. Hala ere, oraindik denbora pixka bat falta zen gaur egun ezagutzen dugun txokolatea aurkitzeko. Venezuelan, esaterako, kakao-edaria esklabo indigena eta beltzen elikagai komuna zen, koloniaren garaian eta bere prestaketa kafearena bezalakoa zen. Baina egun batean beltz zangodun bati kakao hautsa esnearekin nahastea bururatu zitzaion eta, horrela, txokolate bero zaporetsua sortu zen, mundu osoan zehar zabaldu zena. Produktu bikain honek onura ugari eskaintzen dizkigu. Besteak beste, eta betiere kakaoaren proportzioa handia bada, odol-fluxua hobetzen du eta presio arteriala erregulatzen du. Halaber, hilerokoan emakumeen gorputza orekatzen du, garuneko funtzioak hobetzen ditu, gorputza eguzkiaren kaltetik babesten laguntzen du edo migrainak gutxitzen ditu. Horregatik, lagunok, ospatu dezagun eguna txokolate on batekin, gustukoen duzuen moduan.