Gizartea

Egindako janariaren alde

19.12.2021 | 00:42
Abastos Merkatuaren aste honetan egindako irudi orokorra. Argazkia: Jorge Muñoz

Haragia edo arraina bezalako plater landuak prestatzea, erosketak egitea... ohiturak aldatzen ari dira

Gabonetako afaria prestatzeko denbora, ahalegina, dedikazioa, dirua eta mimoa behar dira. Batez ere mimoa eta ahalegina. Familia bakoitzak pentsatu egin behar du zein menu jarriko dien familiakoei egun horietan, erosketak egitera joan, janaria prestatu, mahaia familiakoentzat prestatu... eta tradizio hori ez zaie guztiei gustatzen. Pertsona horientzat erosotasuna da nagusi, eta horregatik gero eta protagonismo handiagoa hartzen dute etxera eramateko menu bereziak prestatzen dituzten establezimenduek. Mari Jose Aguirrerena familien alde lan egiten duen establezimendu horietako bat da. Hain zuzen, Sukaldea Abastos saltokitik gero eta lan gehiago egiten dutela eta Gabonetan enkargu gehiago jasotzen dituztela dio.

Bi aukera eskaintzen dizkiete interesdun guztiei. Batetik, menu bereziak eta, bestetik, menurik nahi ez dutenek plater eta elaborazio zehatzak eros ditzaten espezialitateak. Gainera, alde horretatik, bi menu desberdin sortu dute: Gabon-gauerako eta Gabonetarako prestatuko dutena, eta Gabon Zaharrean eta urte berrian prestatuko dutena. Menu bakoitzak 24 euroko prezio itxia du. Gabon-gauean, Sukaldea Abastosetik kalabaza- eta ganboi-kremazko aperitiboa prestatuko dute, eta ondoren, besteak beste, txirlak eta otarrainxka, entsalada gazi-gozoa eta arraina. Prezioan postrea ere sartzen da. Espezialitateen artean, hainbat aukera daude: saltsa gazi-gozoa, barraskiloak, entsaladak, piper beteak (haragia, bakailaoa, txipiroia, txangurroa...), kroketak, gustu guztietarako haragi eta arrainak, besteak beste. "Gero eta jende gehiagok erosten du egun horietan prestatutako janaria. Hain zuzen, aste honetan hasi gara enkarguak jasotzen eta gero eta enkargu gehiago jasotzen ditugu. Oso modu erosoa da egun horiek familian pasatzeko; izan ere, gu arduratzen gara guztiaz, egun osoa sukaldean ematen dugu, eta enkargu guztiak prestatzen ditugu, familia guztiek beren prestaketa eta janari goxoa izan dezaten", azaldu du. Hori bai, erreserbak egin behar dira, eta Gabon-gauean bertan, prestatutako jakiak hartzera joan. Egun horietako janaria erosten duten pertsonen profilari dagokionez, Agirrek dio oso anitza dela. Nahiz eta pentsa daitekeen gazteak direla egun horiek ospatzeko modu horren alde gehien egiten dutenak, kontua da hori ez dela egungo errealitatea. "Profila denetarikoa da. Ez dira gazteak bakarrik data horietarako prestatutako menuen enkarguak egitera etortzen direnak. Pertsona helduek ere ez dute sukaldean aritzeko gogorik, egun hauek bakarrik ematen dituzten eta haientzako menu berezia erosten duten adinekoek, janaria prestatu nahi ez duten familiak, lagun-taldeak... profil askotarikoa da, eta adin guztietako pertsonak daude, bai gizonezkoak bai emakumezkoak", azaldu du. Gainera, aitortzen du urtetik urtera gero eta jende gehiagok erosten dutela prestatutako janariak, Gabonak sukaldean aritu beharrik gabe pasatzeko.

Ardoa, turroia, gazta Azkenik, egun horietan ere ez dira faltako zenbait delicatessen mahai gainean. Ardo edo gazta bereziak dira, dedikazio handiagoz eginak. Abastos Merkatuan kokatutako dendatik, Market by corre 34 izenekoa, Arantzazu Susunaga eta Tycho Vandenbergh-ek ziurtatu dute Arabako familia askok erosi dutela ardo ona edo gazta ona aurtengo Gabonetarako. Nabarmentzekoa da, halaber, Eguberrietako otarren eskaerak ugaritu egin direla. Oro har, enpresa honek jasotzen dituen enkarguak ez dira bolumen handikoak, ez baitira zehazki elikadura-otarrak sortzen eta saltzen aritzen, baina biek nabarmentzen dute gero eta enkargu gehiago jasotzen dituztela. "Oso pozik gaude salmenta horiekin. Gero eta ohikoagoa da egun hauetan kalitate oneko elikagai aberatsen otar bat oparitzea; gainera, modu pertsonalizatuan egiten ditugu, bakoitzak bere aurrekontua esaten digu, eta gehien gustatzen zaiona, eta guk mimoz eta arduraz sortzen dugu otar hori. Enkarguak enpresa txikiek edo autonomoek ere egiten dizkigute", diote.

Gainera, saltzen duten elikagai nagusietako bat gazta da. Tamaina guztietakoak dira, prezio guztietakoak, eta guztiak artisauak eta kalitate handikoak: "Jende askok uste du gazta guztiak berdinak direla, baina gazta on bat aukeratzea jendeak uste duena baino zailagoa da. Gazten mundua mundu bat da. Horregatik, bezero askok ezagutzen gaituzte, eta hona etortzen dira guk orientatzeko eta aholkatzeko", ondorioztatu dute Abastoseko Merkatutik Gabonak hasi baino egun gutxira.

noticias de noticiasdealava