Síguenos en redes sociales:

Mahatsa "superelikagai" gisa nabarmendu du ikerketa berri batek

Mahatsa "superelikagai" gisa nabarmendu du ikerketa berri batekBaskets with different types of grapes on a supermarket showcase, organic and natural food.

Mahatsak leku nabarmena izan lezake superelikagai deiturikoen artean, hesteetako mikrobioma, metaboloma eta gene-adierazpena modulatzeko duten gaitasunari esker, eta, gainera, osasunari onurak ekartzen dizkiote. Hala dio John M. Pezzutok, erresberatrol eta minbiziko ikertzailea eta Farmazia eta Osasun Zientzien Fakultateko dekanoa Western New England Unibertsitatean (Estatu Batuak).

Journal of Agriculture and Food Chemistry aldizkarian argitaratutako artikulu batean, Pezzutok “superelikagai” kontzeptua aztertzen du, eta argudiatzen du mahats freskoak gutxietsi egin direla talde horretan, haien propietate onuragarriak babesten dituen oinarri zientifiko sendoa izan arren.

Testuak dio "superelikagai" terminoa oso erabilia dela, baina ez duela definizio ofizialik edo irizpide zehatzik. Oro har, sail honetan sartzen diren elikagaiak Mediterraneoko dietaren parte dira, eta osasunarentzat onuragarriak diren landare-konposatu natural ugari izaten dituzte.

Beste fruta batzuk baino gutxiago aipatu arren (baiak, adibidez), mahatsak ere superelikagaitzat hartzea merezi duela azaldu du Pezzutok. 1.600 konposatu natural baino gehiago dituzte, besteak beste, antioxidatzaileak eta polifenolak, hala nola flabonoideak, antozianidinak, katekinak, azido fenolikoak eta resberatrola.

Nabarmendu duenez, mahatsaren onurak konposatuen konbinazio "paregabe horri" eta fruta osoaren barruan elkarrekin duten eraginari zor zaizkio, osagai isolatu bati baino gehiago. "Matrize" natural horrek eragiten ditu efektu biologiko positiboak organismoan.