Omega-3 gantz-azidoek, arrainetan eta arrain-olioaren gehigarrietan daudenek, biriketako osasuna mantentzeko etorkizun oparoa dutela dirudi, Estatu Batuetako Osasun Institutu Nazionalen laguntzarekin heldu osasuntsuetan egindako ikerketa zabal baten arabera.
Ikerketa American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine aldizkari zientifikoan argitaratu da, eta elkarte honen orain arteko frogarik sendoenak eskaintzen ditu, eta omega-3 gantz-azidoak dietan sartzearen garrantzia azpimarratzen du, batez ere estatubatuar askok egungo jarraibideak betetzen ez dituztela kontuan hartuta. "Asko dakigu dietak minbizian eta bihotz-hodietako gaixotasunetan duen eginkizunaz, baina dietak biriketako gaixotasun kronikoan duen zeregina gutxi aztertzen da. Azterketa horrek, gainera, omeg-3 gantz-azidoak, dieta osasungarria osatzen dutenak, biriketako osasunarentzat ere garrantzitsuak izan daitezkeela frogatzen du", adierazi du azterlanaren buru den Patricia A. Cassanok, Ithacako Cornell Unibertsitateko Nutrizio Zientzien Dibisioko zuzendariak (New York, Estatu Batuak).
Gero eta interes handiagoa dago jakiteko nutrizio-interbentzioek biriketako gaixotasunak prebenitzen lagun dezaketen. Aurreko azterketek iradoki dutenez, omega-3 gantz-azidoak lagungarriak izan daitezke, neurri handi batean, ezarritako hanturaren kontrako ekintzen ondorioz. Hala ere, orain arte ez da elkarte horri buruzko ikerketa sendorik egin.
Gehiago jakiteko, ikertzaileek azterketa bat egin zuten bi zatitan, odoleko omega 3 gantz-azidoen mailaren eta biriketako funtzioaren arteko erlazioari buruz. Lehen zatian, ikertzaileek behaketaren luzetarako azterketa egin zuten, eta 15.063 estatubatuarrek parte hartu zuten.
Bigarren zatian, ikertzaileek Erresuma Batuko Biobankuaren paziente europarren (500.000 parte-hartzaile baino gehiago) azterketa zabal baten datu genetikoak aztertu zituzten. Odoleko zenbait markatzaile genetiko aztertu zituzten, omega 3 gantz-azidoen mailaren zeharkako neurri edo proxy gisa, biriketako osasunarekin nola erlazionatzen ziren ikusteko. Emaitzek erakutsi zuten omega 3 gantz-azidoen maila altuagoak -DHArenak barne- biriketako funtzio hobearekin lotzen zirela.