asoiko produktuak eta elikagaiak kontsumitzearen onurak agerikoak dira, baina herritar askorentzat ezezagunak. Tomateak erosteak, adibidez, apirilean bertan (tomateen denboraldia abuztua eta urria bitartean izaten da), prezioa garestitzeaz gain, beste hiri batzuetatik esportatzea eragiten du, eta horrek gasolio litro asko erretzea eragiten du supermerkatuetara irits daitezen. Gauza bera gertatzen da, adibidez, meloiekin. Gero eta maizago ikusten dira supermerkatuetan urte osoan. Baina urteko edozein garaitan sortzen da meloia? Zein ingurumen-prezio ordaintzen da sasoikoak ez diren eta Euskadi inguruan jaio ez diren elikagaiak kontsumitzeagatik? Hain zuzen ere, arazo errealago horren inguruan sentsibilizatzeko, eta nekazaritzako elikagai eta produktu ekologikoak balioztatzeko, Euskal Herriko Unibertsitateak (UPV/EHU) nekazaritzako azoka ekologikorako deialdia egin zuen atzo Arabako campusean (ingurumena errespetatzen duten elikagaiak eta produktuak, baina bertako produktuak izatea ere defendatzen den tokian). Dozenaka ikasle eta irakasle bertaratu ziren, baina baita herritarrak ere.
Hala, atzo goizeko hamarretatik aurrera, Arabako Campusean azoka agroekologiko baten edizio berria ospatu zuten, hainbat jarduera izan zituena. Postuak Letren Fakultataeko klaustroaren inguruan egon ziren, eta gainerako jarduerak Micaela Portilla ikerketa-zentroko ekitaldi-aretoan egin ziren. Aurtengo ediziorako, elikagai ekologiko eta lokalen informazio eta salmenta postuez gain, baita bidezko merkataritzakoak ere, beste jarduera batzuk ere antolatu ziren, hala nola txokolate dastaketa bat, txahal gisatu dastaketa bat, Bright green lies' dokumentalaren proiekzioa edo Antonio Turielen hitzaldi bat, Energia-jaitsieraren aroa izenburupean, besteak beste. Hala, programazio zabal batekin, proiektu honen helburu nagusia da unibertsitateko komunitatea elikagaien kontsumo-ohitura iraunkorretan prestatzea, jasangarritasuna ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-esparrutik hartuta. Beste alde batetik, unibertsitate-komunitateari elikagai-mota horiek eskuratzen laguntzea ere badu helburu, uste baitu unibertsitateak eragile aktiboa izan behar duela portaera horiek praktikan jartzen laguntzeko. Bi helburuei erantzuteko ekintza nagusia Arabako Campusean azoka agroekologikoak antolatzean datza. Azoka horietan tokiko hainbat elkartek hartzen dute parte, hala nola, Bionekazaritza, Zentzuz Kontsumitu, Eneek, edo Slow Food Araba eta unibertsitatea bera eta LASEHU. Horrela, azokak topagune izan ziren eta bertaratu zirenek zalantzak argitzeko eta parte hartuko duten elkarteek beren ikerkuntza beharrak azaltzeko aukera izan zuten. Azken batean, unibertsitate komunitateari prestakuntza ematea da helburua, eta, aldi berean, elikagai jasangarriak eskuratzeko aukera ematea.
DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkarian José Ramón Mauleon antolatzaileak azaldu duenez, azoka hau hilean behin gutxienez egiteko asmoarekin hasi zen. Baina denborarekin finkatzen joan da urtean bitan egitea unibertsitatean bertan egiten den azoka gisa. Orain finkatu den azoka da. Atzokoa bederatzigarren edizioa izan zen. Ikasleek, irakasleek eta herritarrek ere parte hartu zuten. Aurreko urteetan bezala, azoka agroekologikoa bi fasetan banatu zen. Batetik, postuetan eta, bestetik, hitzaldi batean. Postuei dagokienez, azpimarratu behar da hainbat postu zeudela ingurumenaren zaintzari buruz sentsibilizatzeko azalpenak zituztenak. Adibidez, postu batean, bidezko merkataritzako txokolatearen elaborazio sentsoriala egin zen: analisi sentsorialeko laborategiko teknikari bat zegoen, bidezko merkataritzako txokolatea dastatzen irakatsi zuena, eta txokolatea baloratzeko parametro desberdinak erakutsi zituen. Izan ere, azoka horretan bidezko merkataritzatik ere parte hartu zuten. Alde horretatik, nabarmentzekoa da Bidezko Merkataritza nazioarteko mugimendua dela, eta justizia global handiagoaren alde borrokatzen dela ekonomia-, gizarte-, giza eta ingurumen-arloetan. Horretarako, giza eskubideak eta ingurumena babesten dituen eredu komertziala garatu du. Eta hori dela eta, Mauleón antolatzaileetako batek azaldu zuenez, bidezko merkataritza horrek garrantzi handia du azokan. Horietatik gertu, Ekolurratik postu bat ere jarri zuten. Ekolurra Euskadin ekoizten eta/edo elaboratzen diren elikagai ekologikoak identifikatzen dituen bereizgarri propioa da, eta etiketatu ekologikoak ezartzen dituen gutxieneko baldintzei beste batzuk gehitzen dizkio, elikagai horiek berezitu eta balioan jarriz. "Azoka honen helburua ez da produktuak saltzea, sentsibilizazio azoka bat baizik. Ingurumena zaindu behar dugu, sasoiko eta bertako produktuak kontsumitu behar ditugu, eta horretarako garrantzitsua da herritar guztiek argi izatea balio horien garrantzia. Azoka hauetan gaude irakasleak, ikasleak eta gure azoketara hurbiltzen diren herritar guztiak sentsibilizatzeko irakaskuntza horretan laguntzeko", dio. Hain zuzen ere, eman zuten hitzaldia kontzientziazio-azalpen horietan oinarritu zen, eta gai nagusi gisa denboraldiko produktuak kontsumitu beharra eta berotegigasak zigortutako ingurumenari laguntzeko beharra aztertu zuten, besteak beste.
Azoka. Atzo goizeko hamarretatik aurrera, Arabako Campusean azoka agroekologiko baten edizio berria ospatu zuten, hainbat jarduera izan zituena. Postuak Letren Fakultataeko klaustroaren inguruan egon ziren, eta gainerako jarduerak Micaela Portilla ikerketa-zentroko ekitaldi-aretoan egin ziren. Aurtengo ediziorako, elikagai ekologiko eta lokalen informazio eta salmenta postuez gain, baita bidezko merkataritzakoak ere, beste jarduera batzuk ere antolatu ziren, hala nola txokolate dastaketa bat, txahal gisatu dastaketa bat, Bright green lies' dokumentalaren proiekzioa edo Antonio Turielen hitzaldi bat, Energia-jaitsieraren aroa izenburupean, besteak beste. Hala, programazio zabal batekin, proiektu honen helburu nagusia da unibertsitateko komunitatea elikagaien kontsumo-ohitura iraunkorretan prestatzea, jasangarritasuna ingurumen-, ekonomia- eta gizarte-esparrutik hartuta. Beste alde batetik, unibertsitate-komunitateari elikagai-mota horiek eskuratzen laguntzea ere badu helburu, uste baitu unibertsitateak eragile aktiboa izan behar duela portaera horiek praktikan jartzen laguntzeko. Bi helburuei erantzuteko ekintza nagusia Arabako Campusean azoka agroekologikoak antolatzean datza. Azoka horietan tokiko hainbat elkartek hartzen dute parte, hala nola, Bionekazaritza, Zentzuz Kontsumitu, Eneek, edo Slow Food Araba eta unibertsitatea bera eta LASEHU. Horrela, azokak topagune izan ziren eta bertaratu zirenek zalantzak argitzeko eta parte hartuko duten elkarteek beren ikerkuntza beharrak azaltzeko aukera izan zuten. Azken batean, unibertsitate komunitateari prestakuntza ematea da helburua, eta, aldi berean, elikagai jasangarriak eskuratzeko aukera ematea.
Esaldia. "Azoka honen helburua ez da produktuak saltzea, sentsibilizazio azoka bat baizik. Ingurumena zaindu behar dugu, sasoiko eta bertako produktuak kontsumitu behar ditugu, eta horretarako garrantzitsua da herritar guztiek argi izatea balio horien garrantzia. Azoka hauetan gaude irakasleak, ikasleak eta gure azoketara hurbiltzen diren herritar guztiak sentsibilizatzeko irakaskuntza horretan laguntzeko", dio. Hain zuzen ere, eman zuten hitzaldia kontzientziazio-azalpen horietan oinarritu zen, eta gai nagusi gisa denboraldiko produktuak kontsumitu beharra eta berotegigasak zigortutako ingurumenari laguntzeko beharra aztertu zuten".