Proteinetan aberatsak diren dietak, dieta paleolitikoak bezala ezagutzen direnak, oso ezagunak eta osasunarentzat gomendagarriak dira, baina orain Genevako Unibertsitateko (UNIGE) zientzialariek horien eragina aztertu dute eta ohartarazi dute, pisua erregulatzeko eta diabetesa egonkortzeko eraginkorrak diren arren, dieta horiek ez daudela arriskuetatik salbuetsita, proteina gehiegi izateak amonio gehiago sortzen baitu neurri handi batean, eta horrek nahasmendu neurologikoak eragin ditzake eta, kasu larrietan, koma bat eragin.

"2 motako diabetesa etengabe handitzen doan gaixotasun metabolikoa da. Bizimodu sedentarioa eta dieta oso aberatsa duenez, pankrea kaltetuak zailtasunak ditu odoleko azukre-mailak erregulatzeko. Egungo tratamenduek gaixotasunaren progresioa kontrolatzen laguntzen badute ere, ez dute diabetesa sendatzen", diote txostenean. Hala, Pierre Maechler UNIGEko Medikuntza Fakultateko Zelulen Fisiologia eta Metabolismo Saileko katedradunak azaldu duenez, Journal of Biological Chemistry egunkarian argitaratutako ikerketa hau zuzendu zuen. Dieta horiek nekazaritza aurreko garaiko haragietan oinarritutako dietetan oinarritzen direla azpimarratu zuen.

Amonioa proteinen deskonposizioaren hondar-produktu normala da, eta funtsean gibelean ezabatzen da glutamato deshidrogenasa entzimaren eraginez. Proteinak gehiegi kargatuz gero, GDH entzimak presioa jasaten du. Proteinetan aberatsak ziren dieten eragina aztertzeko, Pierre Maechlerren taldeak sagu osasuntsuak eta gibelean GDH entzimarik ez zuten saguak elikatu zituen, dieta paleolitiko deritzona imitatzen zuen proteina eduki batekin.