Hesteetako mikrobiotak gero eta sentsibilitate handiagoa sortzen du gizartean. Frogatuta dago hesteetako osasunak funtsezko zeregina duela pertsonen osasunean, eta, horregatik, gero eta ikertzaile gehiagok jarraitzen dute mikrobiota eta osasun osoa aztertzen. Orain, nazioarteko ikerketa berri batek elikagaien mikrobiomaren datu base bat sortu du, 2.533 elikagai ezberdinen metagenomak sekuentziatuz, eta bertan elikagaiei lotutako 10.8999 mikrobio identifikatu dituzte.
Hala, ikerketa horrek frogatu du elikagaiei lotutako mikrobioak, batez beste, helduen hesteetako mikrobiomaren hiru ehuneko inguru direla, eta amaren esnearekin dauden haurren %56 ere bai, Cell aldizkarian argitaratu dutenez.
Kolaboratzaileak
Datu-base hau, Curated Food Metagenomic Database (CFMD) izenekoa, sarbide librekoa da, mundu akademikoak eta industriak eskala handian aplika dezaten. Nápoles Federico II Unibertsitateko (Italia), Leongo Unibertsitateko (Espainia), MATISeko (Islandia) eta FFoQSIko (Austria) taldeek egiten dute, beste kolaboratzaile batzuen artean.
"Elikagaietan dauden mikrobioei buruzko azterlan handiena da", diote txostenean. "Orain, erreferentzia hori erabiltzen has gaitezke hobeto ulertzeko elikagaien kalitatea, kontserbazioa, segurtasuna eta beste ezaugarri batzuk lotuta daudela elikagaiek dituzten mikrobioekin".
Tradizioz, elikagaien mikrobioak banan-banan landu izan dira laborategian, "baina prozesu hori motela da eta denbora asko behar da", eta mikrobio guztiak ezin dira erraz hazi. "Elikagaien mikrobioma modu osoagoan eta eraginkorragoan karakterizatzeko, ikertzaileek metagenomika erabili zuten, elikadura-lagin bakoitzaren material genetiko guztia aldi berean sekuentziatzeko aukera eman zien tresna molekularra".