HAZI Fundazioak Esneki Zentroa proiektua jarri du martxan, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza Sailarekin eta Markina-Xemeingo Udalarekin (Bizkaia) elkarlanean. Euskadiko esne zentroa izango da, sektoreko ustiategi txikiei eta ertainei babesa emango diena, eta horretarako, sektorearen modernizazioa, jasangarritasuna eta lehiakortasuna sustatuko ditu.

Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantza sailburuak esan duenez, "sektorearen etengabeko hobekuntza du helburu Esneki Zentroa proiektuak, eta aholkularitza eskainiko du berrikuntzari, digitalizazioari, etengabeko prestakuntzari eta ezagutzaren transferentziari buruz. Zentroa erreferentea izango da, ekoizleek beharrezko babesa topa dezaten hazten, merkatuaren eskari berrietara egokitzen eta haien ustiategien jasangarritasuna ziurtatzen jarraitzeko".

Aldi berean, Esneki Zentroak jarduera ekonomikoa sortzen eta Lea-Artibai eskualdera talentua erakartzen lagunduko du, enplegu kualifikatua eta kalitatezkoa sortuko dela aurreikusi baita.

Esneki Zentroa Markina-Xemeinen kokatuko da, Lea Artibai Ikastetxeko laborategien eraikinaren alboko lursailean. Eraikina egiteko proposamen arkitektonikoa aukeratzeko proiektu lehiaketaren oinarri administratiboak jasotzen dituen dokumentua laster argitaratuko da.

Markina-Xemeingo Udalak lursaila laga dio HAZI Fundazioari proiektua garatzeko. Esne ekoizleentzako elkargunea eta babesgunea sortzea du helburu proiektuak, bai eta digitalizazioa, berrikuntza eta teknologia berriak moduko egungo erronkei aurre egiteko tresnak eta ezagutzak eskaintzea ere.

Ohiko jardueraz gain, hau da, aholkularitza espezializatua, ikerketa, prestakuntza edo ezagutzaren transferentziaz gain, sektoreko topaketak antolatuko ditu, toki, estatu zein Europa mailakoak.

Euskadiko esne sektorea 145 gaztandegik osatzen dute. Horietatik 69 Idiazabal Jatorri Deitura Babestukoak (JDB) dira, 57 ez eta 19 mistoak. Sektoreak dibertsifikatzeko gaitasun handia erakutsi du, ardi, behi eta ahuntz esneekin egindako gazta mota berriekin.