- Gabonetako giro nahastezina arnastu zen berriro atzo Plaza Berrian, Eguberrietako egun gutxira. Izan ere, Gabonetako Merkatua beste urte batez ospatu ahal izan zen, atzokoarekin 60 edizio. Aurreko urteetan baino formatu txikiagoan egin zen jardunaldia, eta jende-pilaketak saihesteko edukiera kontrolatua izan zuen, baina, hala ere, gustura ospatu zuten ekoizleek eta herritarrek atzo azoka, Vital Fundazioak antolatuta.

Blancak eta Jonek atzo jarri zuten lehen aldiz beraein patata eta babarrun postua. Inoiz ez zen ekoizle gisa agertu, baina bai hiritar gisa, eta Blancari Merkatua ikusi zuen lehen aldian asko gustatu zitzaion; beraz, bere postua bertan noizbait jartzea pentsatu zuen. Egun hori atzo iritsi zen, eta, Jonekin batera, irribarre zabala oparitu zien herritarrei. "Duela bi urte etorri nintzen Gabonetako azoka honetara, eta asko gustatu zitzaidan. Gogoan dut hau jendez beteta zegoela eta azoka bera oso polita iruditu zitzaidan. Horregatik, pentsatu dugu agian polita izango litzatekeela aurten gure postua jartzea, nahiz eta pandemia egoeran egon", azaldu zuen Blancak. Hala ere, bere asmo onak azaldu zituen tristura apur batekin: "Oraingoz, uste baino jende gutxiago etortzen ari da. Ez dakit zergatik, baina pentsatzen nuen agian saltzen ari garena baino gehiago saldu genezakeela", zehaztu zuen. Espero baino salmenta gutxiagoak zirela eta, Jonek eta Blancak azaldu zuten agian pataten pisuagatik izan zitekeela, eta, beraz, beren postura hurbildu ziren herritar guztiei txartel bat eskaini zieten, patatak etxera eramateko aukeraren berri emateko.

Haietatik hurbil, ogi-usain nahastezinak hainbat herritar erakartzen zituen. Mostradorearen atzean, Ernestok adeitasunez erantzuten zien bezero guztiei. "19 urte daramatzat arabarrekin eta gasteiztarrekin urtero egiten den azoka honetara etortzen. Banekien aurten ohikoa baino pixka bat arraroagoa izango zela, eta koronabirusaren beldurragatik agian jende gutxiago etorriko zela", azaldu zuen. Baina, hain onak ez ziren itxaropenak izan arren, errealitatea, Ernestoren aburuz, uste baino okerragoa izan zen: "Ezin dut momentuz balorazio argia egin, baina egia esan pentsatzen nuen jende gehiago etorriko zela", adierazi zuen. Mimo handiz egindako ogiak ezagunak dira herritar askorentzat. 2,10 euroko ogi zuria, soja-opil bat eta mahaspasak, tamainaren arabera 1,80 edo 3,50 eurotara... bere ogiak ezagunak dira jada. "Normalean ogia salmenta onekoa izaten da, baina gaurko eguna lasaiagoa iruditzen zait", baloratu zuen.

Vital Fundazioko kideek egindako kontrol zorrotzak markatu zuen atzoko jardunaldia. Sarrerak eta irteerak kontrolatuta eta markatuta egon ziren, pilaketak saihesteko. Izan ere, edukieraren arabera, plaza barruan 150 bezero baino ezin ziren batu aldi berean, eta gainerakoek kanpoko ilaran itxaroten zuten. Gainera, sarrera bakarra jarri zen Andre Maria Zuriaren plazatik eta hainbat irteera, bata Dato kalera eta bestea Correosera. Herritarren joan-etorria noranzko bakarrekoa izan zen, eta postuak elkarrengandik bi metro eta erditik bereizita zeuden. Guztira, 43 ekoizle jarri ziren, denak arabarrak, %100ean Arabako produktuak eskaintzeko. Aipatutakoaz gain, hamar metroko korridorea ere sortu zuten, ilara erosoak sor zitezen postu bakoitzean. Bestalde, sarreran eta azokako hainbat tokitan gel hidroalkoholikoa banatzeko gailuak jarri ziren herritarren eskura, eta bereziki zaindu zen maskararen erabilera, urruntze fisikoari buruzko arauak betetzea eta aglomeraziorik ez sortzea. Gainera, plazako sarreran merkatuko mapa handi bat kokatu zuten, saltoki eta produktu bakoitzaren kokalekuaren berri ematen zuena. Vital Fundaziotik, Arantxa Ibañez de Opacua zuzendariak oso positibotzat jo zuen jardunaldia. DIARIO DE NOTICIAS DE ALAVA egunkari honetan azaldu zuenez, herritarrek ezin hobeto errespetatu zituzten koronabirusaren aurka hartutako prebentzio-neurri guztiak. "Oso lanaldi positiboa izan da, eta beraz, Vital Fundazioak oso balorazio ona egin du egun honetaz. Herritarrek araudia errespetatu dute denbora guztian. Beldur ginen oso ilara luzeak sortuko ote ziren sartzeko, baina, egia esan, oso bizkorrak izan dira. Askoz jota bezeroek hamar minutuz egon dira zain, ilarak oso dinamikoak izan direlako", azaldu zuen. Ildo horretatik, ekoizle guztiekin hitz egitea falta zela gaineratu zuen zuzendariak, euren balorazioak eta izandako salmentak ezagutzeko.

Frutak, barazkiak, hestebeteak, gaztak, hainbat motatako eztiak, ardoak eta likoreak, ogia, euskal pastela, erroskilak edo tartak, Gabonetako produktuak, ekologikoak edo Arabako olioa... atzoko postuek herritar asko erakarri zituzten, Gabonetako erosketak aurreratzeko prest. Esaterako, Emiren kasuan, bere bilobarekin batera, erosketa batzuk aurreratzea eta plazatik paseatzea erabaki zuen: "Hemen jartzen dituzten produktuak Arabakoak dira guztiak, kalitate ezin hobekoak, eta hori da merkatu honen arrakasta; niri asko gustatzen zait produktu hauek erostea, eta oso ondo daude Gabonetarako", azaldu zuen. Bere kasuan, gehien gustatzen zaiona gazta eta hestebetea da.

Raulentzat eta Begoñaren-tzat gazta ere ezinbesteko elikagaia izan zen, baina baita euskal pastela ere: "Denbora asko daramagu etorri gabe, lanagatik, eta aurten ez dugu huts egin nahi izan. Hona etorri eta bertako produktuak erostea herriko ekonomiari laguntzea da", azaldu zuen Raulek eta Begoñak gaineratu zuen: "Nire kasuan, urtero etortzen naiz eta aurten ohi baino jende gutxiago dagola uste dut".

Eta biek euskal pastela erosten zuten bitartean, Laudiotik etorritako Gastaka enpresak mimoz betetako pastelak zerbitzatzen zituen: "Oso pozik gaude hemen egon gaitezkeelako. Gure bezeroek asko ezagutzen gaituzte, urte asko baitaramatzagu etortzen, eta beste merkatu batzuetan ere jartzen gara; beraz, ezin gara kexatu egiten ari garen salmentekin", azaldu eta erantsi zuten: "Azoka hau bertan behera utziko zutela pentsatzen genuen, aglomerazioak saihesteko, baina azkenean oso neurri eraginkorrak ezarri dituzte eta Gabonetako Merkatua aurrera eramatea lortu dute; beraz, oso pozik gaude".

"Urtero etortzen naiz eta aurten ohi baino jende gutxiago etorri dela uste dut"

Bezeroa

"Oso neurri eraginkorrak ezarri dituzte eta horrekin oso pozik daude"

Saltzaileak

"Normalean ogia salmenta onekoa izaten da baina gaurko eguna oso lasaia izaten ari da"

Saltzailea

"Hemen jarritako produktuak Arabakoak dira eta hori da merkatuaren arrakasta"

Bezeroa

"Denbora asko daramagu etorri gabe eta aurten ez dugu huts egin nahi izan"

Bezeroa