Dieta mediterraneoa kaloria gutxikoa da, jarduera fisikoarekin batera, eta funtsezko zeregina du hesteetako floran, gaixotasun kardiobaskularrak izateko arriskuak murriztuz, Rovira i Virgili Unibertsitateak eta Pere Virgili de Reus Institutuak (IISPV) gidatutako Sareko Ikerketa Biomedikoko Zentroko (CIBEROBN) zenbait taldek egindako ikerketaren arabera.
The American Journal of Clinical Nutrition aldizkarian argitaratutako ikerketaren arabera, bizimoduaren aldaketa horiek eragina izan dezakete kolonaren eta metabolitoen bakterio-konposizioa modulatuz.
CIBERetik zehaztu dutenez, PREDIMED-Plus azterketako 400 parte-hartzaileren bizimoduari buruzko bi esku-hartzeren eraginkortasuna alderatzean oinarritu zen ikerketa: dieta mediterraneo hipokalorikoaren bidez pisua galtzea eta jarduera fisikoa sustatzea, eta dieta mediterraneoa pisua galtzeko helbururik gabe.
Horrela, azterlanaren hasieran eta urtebeteko jarraipenaren ondoren, parte-hartzaileen datuak bildu ziren dietari eta bizimoduari buruz, arrisku kardiobaskularreko hainbat faktore (pisua, presio arteriala, egoera gluzidikoaren markatzaileak...) eta eginkarien laginak.
Emaitzek agerian utzi zuten lehen taldeak pisu galera esanguratsua izan zuela eta arrisku kardiobaskularreko hainbat faktoretan hobekuntzak izan zituela bigarrenarekin alderatuta.
Bioinformatikako zientzia omikoak eta teknikoak aplikatuta, aldaketak identifikatu ziren metaboloman (metabolitoen multzoa) gorozkietan eta hesteetako mikrobiotoan (bakterio guztiak), esku-hartzearekin lotuta, behazun-azidoekin, lipido-espezieekin, nukleotidoekin eta Krebsen zikloko metabolitoekin lotutako metabolitoetan eraginak barne.