Diotenez, aukera handiak txikienei probetxua ateratzen jakitetik sortzen dira. Ivan de Pablok, La Banda (Dámaso Alonso kalea 1, Lakua) gastrobar lokalaren arduradunak, lehen eskutik daki. Guraso eta familia ostalaria izanik, 36 urteko gasteiztar honek atzean utzi du enpresa pribatu bateko erantzukizun-kargu bat, ostalaritzaren aldeko apustua eginez arriskatzeko.
Hilabete luzez hausnartu zuen, alde onak eta txarrak aztertu zituen, eta, dena bere alde ez zuen arren, azkenean bere bokazioaren alde egin zuen: Lakuan kokatutako ostalaritza-lokal bat alokatzen zela aprobetxatu zuen bertako jabe berria izateko. Espazioa inauguratu eta zortzi hilabetera, ekintzaile gazte honek bere apustuaren arrakasta ospatu du Lakuako bezeroei zerbitzatzeko kontratatutako hamar pertsona baino gehiagorekin, eta ostalaritzako enpresaburu batek aurre egin beharreko beldurrak eta onurak azaldu ditu DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkarian.
Ekintzaile gisa iazko abuztuan hasi zuen ibilbidea. Urtebete baino gehiago zeraman ostalaritzaren sektorean hasteko ideia baloratzen, baina beldurrak eta zalantzak zituen. "Nire lan-bizitzako azken urteak enpresa pribatu batean egon nintzen, erantzukizun-kargu batekin. Asko gustatzen zitzaidan lan hori; ez ninduen betetzen, baina pozik nengoen taldearekin, eta baloratuta sentitzen nintzen", aitortu du.
Hala ere, enpresa horretan goia jo zuela eta profesionalki hazteko aukerarik ez zuela sentitzen zuen, eta horrek ilusioak itzaltzen zizkion.
Izan ere, energia handiko eta lanerako asmo handiko pertsona gisa definitzen da, eta, beraz, hazteko aukerarik gabe zegoela sentitzeak pixkanaka kontsumitzen zuen. Gainera, emozio horiek, ostalaritzarekiko sentitzen duen grinarekin batera – 19 urte zituenetik hainbat mostradore atzean lan egin du, bai eta egunez, gauez eta baita jatetxeetan ere, jantokian erantzukizun-karguak izanik –, dena uztera eta bide profesional berri bati ekitera bultzatzen dute.
Hala ere, porrotaren beldurrak –ezkonduta dago eta sei eta hiru urteko bi haur txiki ditu – ideia geldiarazten zion. "Pandemiaren ondoren gertatu zenak ere beldur handia eman zidan. Negozio asko izan ziren pertsiana behin betiko jaitsi zutenak, eta horrek zalantza handiak sortzen zizkidan", gogoratu du. Hala ere, bere emaztearengan, Yiriarengan, behar zuen bultzada aurkitu zuen, bere ametsen alde egitera animatu baitzuen, bai eta bere gurasoengan eta senideengan ere. Beraz, azkenean, iazko abuztuan lokala alokatzea erabaki zuen.
Harrezkero, hilabeteak oso arin pasatu dira berarentzat. Lehenengo asteetan buru-belarri aritu zen lokalaren berrikuntzan. Urrian inaugurazio eguna iritsi zen. Eta ordutik, bere lokala gero eta gehiago hazten joan da.
Gaur egun, hamar langileko lantaldea du bezeroei arreta emateko. "Oso harro eta pozik gaude Lakuan izan dugun harrerarekin. Dena eman nahi genuen lokal honetan eta % 100eko apustua egin, baina inoiz ez genuen imajinatu urtebete baino gutxiagoan hamar pertsonako taldea izango genuenik ditugun bezero guztiei arreta emateko", dio.
Bera ere egunero egoten da mostradorearen atzean, eta kafeak eta pintxoak zerbitzatzeaz gain, psikologoarena ere egiten du bezeroekin, eta mimoz hitz egiten du haiekin egunero. "Lan hau asko gustatzen zait", aitortu du. Konfiantza horren ondorioz, bere lagun sarea hazi egin da negozioak aurrera egin ahala.