San Diegoko Estatuko Unibertsitateak (AEB) egindako ikerketa baten arabera, fresen eguneroko kontsumoak funtzio kognitiboa hobetzearekin, presio arteriala murriztearekin eta ahalmen antioxidatzaile handiagoarekin du zerikusia.
Saio kliniko ausazkotu Nutrition 2023 saioan aurkeztu da. AEBetako Nutrizio Elkarteak urtero egiten du bilera, eta fresen onura kardiobaskularrak, metabolikoak eta kognitiboak frogatzen dituzten aurreko ikerketetan oinarritzen da.
Hala, eta ildo horretatik jarraituz, azterketa, plazeboarekin kontrolatua, 35 gizon eta emakume osasuntsuk egin zuten, 66 eta 78 urte bitartekoak. Parte-hartzaileek 26 gramo marrubi liofilizatuko hauts kontsumitu zuten, egunean bi marrubi errazioren baliokidea, edo kontrol-hauts bat zortzi astez. Fresak kontsumitu ondoren, prozesamendu kognitiboaren abiadura% 5,2 handitu zen, arteria-presio sistolikoa% 3,6, eta ahalmen antioxidatzaile totala nabarmen handitu zen (% 10,2).
Gerriaren perimetroa% 1,1 jaitsi zen, bai kontrol-besoan, bai saiakuntzan esku hartzeko besoan. Kontrol-hautsa kontsumitzen zuten bitartean, parte-hartzaileek triglizerido serikoak ugaritu egin ziren.
"Azterketa honek frogatzen du marrubi-kontsumoak funtzio kognitiboa erraztu eta arrisku kardiobaskularreko faktoreak hobetu ditzakeela, hipertentsioa kasu", azaldu zuen San Diegoko Estatuko Unibertsitateko Ariketa eta Nutrizio Zientzien Fakultateko irakasle eta ikerketaren ikertzaile nagusiak. "Dieta-aldaketa soil batek, eguneroko dietan marrubiak gehitzeak, emaitza horiek hobetu ahal izatea nahi dugu".