McMaster Unibertsitateko eta Hamilton Health Sciences Populazioaren Osasuna Ikertzeko Institutuko (PHRI, ingelesezko siglengatik) ikertzaileek zuzendutako ikerketa baten arabera, frutak, barazkiak, lekaleak, intxaurrak, arraina eta esneki osoak kontsumitzea funtsezkoa da gaixotasun kardiobaskularren arriskua murrizteko, bihotzekoak eta garun-hodietako istripuak barne.
Beraz, ikertzaileek diotenez, sei elikagai horiek behar adina ez jateak gaixotasun kardiobaskularrak izateko arrisku handiagoa du helduengan. Ikerketak erakutsi zuenez, dieta osasungarria hainbat modutan lor daiteke, hala nola ale integralen edo prozesatu gabeko haragien kopuru neurritsuak gehituz.
Aurreko eta antzeko ikerketek Mendebaldeko herrialdeak eta elikagai ugariko elikagaiekin konbinatzen dituzten dietak izan dituzte ardatz. Ikerketa horrek mundu osoan izan zuen eragina, eta osasungarritzat jotzen ziren elikagaietan jarri zuen arreta. Osasunaren Mundu Erakundearen arabera, ia 18 milioi pertsona hil ziren ECVtik 2019an, munduko heriotza guztien% 32. Heriotza horietatik% 85 bihotzekoak eta garun-hodietako istripuak izan ziren. Ikertzaileak adierazi duenez, "arrain eta esneki osoen kopuru neurritsuak gaixotasun kardiobaskularren eta hilkortasunaren arrisku txikiagoarekin lotzen dira".
Hala ere, gaineratu du "osasun emaitza berak lor daitezkeela ale eta haragien kontsumo neurritsua eginez, betiere ale integralak badira findu gabeak eta prozesatu gabeko haragia". PURE Healthy Diet Score erakundeak egunero batez beste bi edo hiru fruta eta barazki hartzea gomendatzen du; intxaurrak, bi esneki, besteak beste.