6 eta 16 urte bitarteko ikasleen % 27,4k soilik jarraitzen ditu elikadura-jarraibide zuzenak, eta % 59,8k hobetu dezake dieta mediterraneoarekiko dietarekin; izan ere, bertako elikagaiak, freskoak eta sasoikoak kontsumitzea proposatzen du bizimodu horrek.

Hala adierazten du Dietetika eta Elikadura Zientzien Espainiako Elkarteak egindako Adherencia a la dieta mediterránea y asociación con la condición nutricional y el comportamiento alimentario en escolares españoles azterlanak. Bertan, Europako Unibertsitateak, Complutensek eta Madrilgo Autonomia Erkidegoak parte hartu dute.

Horrela, eta ildo beretik jarraituz, lanak islatzen duenez, txikienek "produktu osasungaitzak, nutrizio-kalitate eskasekoak, balio energetiko handikoak eta elikadura askotarikoa eta osasungarria nahiago izaten dituzte", azaldu du Andrea Calderón ikertzaileak.

Hau da, txostenaren arabera, gaur egungo adin txikikoek astean zehar hainbat gozoki edo ultraprozesatutan elikatzen dira, eta hori ez da gomendagarria haurrentzat, txostenean azaltzen denez.

Emaitzek, 6 eta 16 urte bitarteko 526 ikasleko laginean oinarrituta, erakusten dute lotura zuzena dagoela dieta mediterraneoari atxikimendu handiagoa izatearen eta obesitatea izateko arrisku txikiagoa izatearen artean, batez ere eremu abdominalean.

Obesitate abdominala "arriskutsuena da maila metabolikoan eta kardiobaskularrean", eta, beraz, lotura hori interesgarria da haurtzarotik gaixotasun goiztiarrak prebenitzeko, hipertentsio gisa, eta haurretan agertzen hasi da, nutrizio-irakasleak azaldu duenez.

"Kalitate gutxiko produktu prozesatuak lehenesten dira", azpimarratzen dute txostenean.

Ikerketa honek "datu kezkagarriak" erakusten ditu ikasleek Mediterraneoko dietari duten atxikimenduari buruz; izan ere, "kalitate baxuko produktu prozesatuak lehenesten dituzte, eta eredu dietetiko horren oinarrizko elikagai gutxi dituzte, batez ere landare-jatorrikoak, hala nola barazkiak, frutak eta fruitu lehorrak", gehitu du.

Horrela, ikasleen % 39,2k bakarrik hartzen ditu egunean bi fruta-pieza edo gehiago eta % 20,9k barazkiak egunean behin baino gehiagotan. Elikagai horiek egunero hartzeko gomendiotik aldentzen da kontsumoa, eta bost fruta eta barazki anoa izan behar ditu.

Elikatzen plazer handiagoa duten ikasleek atxikimendu handiagoa dute dieta mediterraneoarekiko; aldiz, era askotara jateko zailtasun handiagoak dituztenek itsaspen okerragoa dute.

Elikadura-jokabideak ezagutzea "funtsezkoa" da haurren nutrizio-heziketarako; elikadura emozionala bezalako alderdi batzuek eragin handia izan dezakete haurtzaroko elikadura-hautuetan.

Adibidez, eskola-ume txikienek elikagaiei uko egiteko eta jateko gogoa galtzeko joera handiagoa dute triste edo haserre daudenean; nerabezaroan, berriz, gehiegizko elikaduraren aldeko hautua egiten da, eskura dituzten prozesu osasungaitzekin.

Halaber, egiaztatu da haur batzuek zailtasun handiagoa dutela jatorduetan aseta geratzeko, eta berehala eskatzen dute gehiago jatea; beste batzuk, berriz, oso azkar asetzen dira, elikagairik elikagarrienak platerean utzita.