Glutena duten eta glutenik ez duten produktuen erosketaren arteko gastuaren aldea 1.087,72 euro gehiago da urtean glutenik gabeko dieta jarraitu behar duten pertsonentzat, Espainiako Zeliakoen Elkarteen Federazioak egindako Glutenik gabeko produktu espezifikoen prezioei buruzko 2024 txostena.

Azterketa hau egiteko, glutenik gabeko produktu espezifikoak hartu dira erreferentziatzat (ogia, pasta, irin okingarriak, ogi birrindua, etab.). Era berean, 2024ko urtarrileko salmenta-prezioari buruzko informazioa jaso da, glutena duten eta glutenik ez duten 21 produktu motari buruzkoa.

Elikagai guztien prezioa nabarmen handiagoa da glutenik gabeko produktuetan, eta alde handiagoa dago Gabonetako produktuetan, ontzitxo erako galletetan eta zereal-barratxoetan, esaterako.

Gainera, azterketak ikusten du berriro igo dela glutenik gabeko produktuen prezioa, 2023. urtearekin alderatuta, 167,57 eurokoa, eta glutenik gabeko produktu espezifikoak erostera bideratutako urteko gastua 1.704,40 eurokoa dela 2024an. Aitzitik, txostenaren arabera, glutena duten produktuen prezioak egonkortu egin dira, eta jaitsi ere bai horietako askotan.

Osagai eta/edo lehengai garestiagoak, prozesamendu espezializatua, kalitate-kontrol zorrotzak, ekoizpen-eskala txikiagoa eta merkatuko joerak dituzten faktoreen konbinazioak glutenik gabeko produktuak glutena duten produktuak baino garestiagoak izaten laguntzen du.

"Prezioen arteko aldeak, berriz ere, elikadurara bideratutako gastua handitzea dakar, glutenik gabeko dieta bat jarraitu behar duen pertsona bat dagoen batez besteko familia batean. Kopuru hori bikoiztu edo hirukoiztu egin daiteke, baldin eta kide batek baino gehiagok badu gaixotasun zeliakoa".