Datorren asteartean, hilak 25, Santiagoko azoka ospatuko da Araban. Natuaraba elkartetik, Noemí Aguirrek DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkarian azoka horrek Arabako nekazaritzaren sektorearentzat duen garrantziari buruz hitz egin du.
Zer suposatzen du Santiagoko nekazaritza-azokak NATUARABA elkartearentzat?
-Alde batetik, bazkideentzako jai eta topaketa eguna da; goizean zehar lagunekin eta familiekin standetik pasatzen dira eta jai giro lasaia sortzen da. Bestalde, Santiago azoka erakusleiho handia da elkartearentzat. Gure standa nekazaritza ekologikoa zabaltzeko standa da. Santiagoko azokatik jende asko pasatzen da, dagoeneko produktu ekologikoaren kontsumitzailea dena, eta ez direnak ere bertatik pasatzen dira, tokiko ekoizpen ekologikoarekin duen lehen kontaktua gure standa izanda. Abeltzainen, nekazarien, kontsumitzaileen eta jakin-minaren artean, Natuarabaren standa topagune interesgarria izaten da.
Zenbat ediziotan parte hartu duzue?
-Natuaraba beti egon da Santiago Azokan, izan ere, gure betebeharretako bat da eta mimoz prestatzen dugu. Lehenago, Bionekazaritza eta Ekolurrarekin, Euskadiko Nekazaritza eta Elikadura Ekologikoaren Kontseiluarekin, partekatutako stand batekin gatoz, baina duela bi urte eredua aldatu zen, eta ordutik gure stand propioarekin gatoz, baina ekoizpen ekologikoa hedatzeko filosofia berari eutsiz. Inoiz planteatu izan dugu ekoizle bakoitza bere standarekin etortzeko aukera, baina errealitatea da gehienak bazka, zereal, haragi eta abarren ekoizleak direla, azokan zuzenean saldu ezin direnak, eta barazkietan eta ardoan aritzen direnak, Azokan saltzeko errazena izango litzatekeena, nahiago dutela stand partekatuaren eredu hori, saltzeko beste mekanismo edo azoka batzuk dituztelako.
Ekoizle berriak sartu dira elkartean azken urteotan?
-Bai, azken urteotan urtean 2-3 ekoizle berri elkartu dira. Egia da, halaber, beste batzuk erretiratzen ari direla, erretiroa hartzen dutelako, baina elkartearekin lotura izaten jarraitzen dutela. Gaur egun, 25 bazkidek osatzen dute Natuaraba. Guztien artean, 1.500 hektarea ekologiko baino gehiago daude bazka, zereal, patata eta lekaleen artean, eta 1.000 abelburu baino gehiago, behor, ardi eta behien artean.
Zer egoeratan dago nekazaritza ekologikoa Araban?
-Produkzio konbentzionalarekin batera, baina merkaturatzearen erronka handiarekin. Horregatik, gaur egun, Natuaraba, Arabako Foru Aldundiaren laguntzarekin, zereal ekologikoko kooperatiba bat sortzen ari da. Arabako zereal ekologikoaren merkaturatzea eta logistika erraztea da asmoa, eta etorkizunean, ideia hori gauzatzen bada, beste produktu batzuk ere sar daitezke.
Belaunaldi-aldaketarik dago sektore horretan?
-Belaunaldi-errelebuaren gaia sektorearen arazo orokorra da, ekologikoa eta konbentzionala. Nahiz eta egia den ohiko ustiategi batean erreleboa egiten den unean, inflexio-puntu horretan erabakitzen dute nekazari edo abeltzain berriek ekoizpen-eredua aldatzea, eta hor animatzen dira ekologian lan egitera. Bestalde, sektore ekologikoa izan daiteke sektoretik kanpoko jendearentzat erakargarriena, baina kanpotik etortzen zarenean nekazaritzara iristeko zailtasunak eta inbertsioen kostuak oso zaila egiten dute.