Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitateko (UPV/EHU) ikertzaileek GLUTLEARN, gaixotasun zeliakoaren eta glutenik gabeko dietaren gaineko ezagutza hobetzeko programa, garatu dute.

Proiektu berritzaile hori Computers in Biology and Medicine aldizkarian argitaratu berri dute, eta sare sozialek osasunari buruzko informazio fidagarriaren hedapenean duten funtzio garrantzitsua nabarmentzen du, UPV/EHUk ohar baten bidez jakinarazi duenez.

Gaixotasun zeliakoa gaixotasun autoimmunea da, eta beharrezkoa da dietatik glutena erabat kentzea. Dena den, interneten eta sare sozialetan informazio zehatza falta da, eta horrek zaildu egiten du glutenik gabeko dieta egokia mantentzea.

UPV/EHUko ikertzaileek badute arazo horren berri, eta horregatik diseinatu dute GLUTLEARN, Instagramen bidez eskaintzen den sei asteko hezkuntza programa.

Nutrizioaren eta elikagaien segurtasunaren arloko adituek parte hartzen dute bertan, eta informazio fidagarria izateko beharrari erantzutea du helburu. 93 pertsonak parte hartu zuten azterlanean (63k gaixotasun zeliakoa zuten eta 30 familiakoak edo zaintzaileak ziren).

Programari esker, nabarmen hobetu zen parte hartzaileek gaixotasun zeliakoa eta glutenik gabeko dietari buruz zuten ezagutza. Hala, konfiantza irabazi zuten elikagai seguruak aukeratzeari eta elikagaien kontaktu gurutzatua prebenitzeari dagokienez. Gainera, arlo horretako etengabeko prestakuntzaren gaineko jarrera positiboagoa sustatu zuen programak.

Gaixotasun zeliakoa duten gaixoen hezkuntza nutrizionalerako tresna eraginkorra dira sare sozialak, azterlanaren emaitzek erakusten dutenez. Hala ere, ikertzaileek azpimarratu dutenez, garrantzitsua da zorroztasun zientifiko handiko eta kontrastatutako informazioa ematea, mitoak edo kontzeptu okerrak zabaltzea saihesteko.

Proiektu aitzindari honek ateak ireki dizkie hezkuntza arloko esku hartze digital berriei. Paziente zeliakoez gain, beste arrazoi batzuengatik glutena saihesten duten pertsonei edo gaixotasun zeliakoa duten pertsonak zaintzen dituztenei zuzenduta egon daitezke horiek.

Maialen Vázquez-Polo, Virginia Navarro, Idoia Larretxi, Gesala Perez-Junkera, Arrate Lasa, Jonatan Miranda eta Itziar Churruca, artikulua idatzi duten ikertzaileak, 'Gluten 3S' ikertaldekoak dira, Euskal Herriko Unibertsitatean 1998tik glutena ikertzen eta aztertzen dihardutenak.