Imdea Alimentazio Institutua buru duen ikerketa batek erakutsi duenez, harmola, kafean dagoen betazarbolinen familiako konposatua, muskulu eskeletikoaren funtzioa eta zahartzaroan bizi-kalitatearekin lotutako parametro metabolikoak hobetzen ditu.
Hala, eta ildo horretatik jarraituz, Osasun Ikerketarako Institutuak (Incliva) parte hartu duen lanean, harmolezko tratamenduak bizi-itxaropena asko zabaldu zuen bi ornogabe-eredutan.
Gainera, tratamenduak glukosarekiko tolerantzia, intsulinarekiko sentikortasuna eta gibeleko lipidoen metaketa hobetu zituen, Nature Communications zientzia-aldizkarian argitaratutako ikerketaren emaitzen arabera.
Azkenik, maila neuromuskularreko aldaketen artean, harmolez tratatutako animalia zaharren hauskortasuna nabarmen murriztu zela ikusi ahal izan zen, ikertzaileek prentsa-ohar baten bitartez jakinarazi dutenez. Harmola, beste betazarbolina batzuk bezala, elikagai askotan dago, kafe-aleak, haragia, arraina edo zerealak barne, besteak beste. Azterketan erabilitako dosiei dagokienez, harmola ez zen batere toxikoa eta oso eragin gutxi izan nerbio-sistema zentralean, oztopo hematoentzefalikoa zeharkatzeko eta, beraz, garunera iristeko ahalmen urriarekin bat etorriz.
Muskuluen zahartzea energia-kolapso bati lotuta dago. Kolapso hori mitokondrioaren alterazio batek azaltzen du, zelula-osagai garrantzitsuenetako batek, zelulen energia-ekoizpenaren arduraduna baita. Mitokondrio-disfuntzioaren ondorioz, endekapen funtzionala agertzen da eta aurrera egiten du, sarkopeniarekin (zahartzaroan gertatzen den muskulu-masa eta -potentzia galtzea) eta hauskortasunaren sindrome geriatrikoarekin (80 urtetik gorako populazioaren %33ri baino gehiagori eragiten dio) lotuta.