Valentziako Unibertsitate Katolikoko eta Valentziako Unibertsitateko ikertzaileek egindako ikerketa baten arabera, gantz aseak, fosforoa eta sodioa gutxiago hartzeak eta koipe kardiobaskulagarrien, karbohidrato konplexuen eta kalitate eta zuntz handiko proteinen kontsumoa handitzeak sintomatologia hobetzen eta alboko esklerosi amiotrofikoa (ELA) duten pazienteen gaixotasunaren progresioa moteltzen lagun dezakete.
Valentziako Unibertsitate Katolikoko irakasle Sandra Carrerak azaldu duenez, hainbat autonomia-erkidegotatik datozen eta ELA duten Espainiako berrogei pazienteren nutrizio-profilak, profil klinikoak eta soziodemografikoak aztertu ondoren iritsi da ondorio horretara; hori guztia alboko esklerosi amiotrofikoaren ikerketa sustatzeko Espainiako Fundazioaren (FUNDELA) lankidetzari esker.
"Nutrizio-hezkuntza" behar dela diote ikertzaileek
Carrerak dioenez, ikerketak pazienteen eta haien senideen "nutrizio-hezkuntza" behar dela ere badio: "Nutrizioaren zientzia irakasteko metodologia interesgarria da; eta osasun-profesional espezializatuek egin behar dute, dietistek eta nutrizionistek, esaterako".
Gainera, ikerketari esker egiaztatu ahal izan da bizkarrezurreko ELA fenotipo kliniko nagusia dela Espainian. Zehazki, pazienteen % 57,5ek fenotipo hori dute, % 32,5ek fenotipo bulbarra eta ( % 10) fenotipo familiarra. Bestalde, gaixotasunaren banaketa geografikoak nahiko eredu homogeneoa erakusten du.
Nutritional, Clinical and Sociodemographic Profiles of Spanish Patients with Amyotrophic Lateral Sclerosis (Alboko esklerosi amiotrofikoa duten paziente espainiarren nutrizio-profilak, profil klinikoak eta soziodemografikoak) izeneko artikulu batean argitaratu ditu Carrerak egindako ikerketaren emaitzak, UCVko eta UVko gainerako adituekin batera.