Amaia Barredo, Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuaren esanetan, Estatu Batuetatik Trump presidenteak jarriko duen muga-zergak eskaera-jaitsiera ekarriko du, baina Arabako Errioxako Ardoen eta Txakolinen kasuan kalitate eta kontsumitzaileen leialtasunari esker ardo arruntek baino hobeto egin ahal dutela aurre baieztatzen du.

Hala, eta ildo horretatik jarraituz, Trump presidenteak ezarriko duen muga-zergaren ehuneko zehatza oraindik ez da jakin, baina Estatu Batuak euskal ardoen bigarren merkatua dira esportazioan, eta lehenengoa balioan, hortaz dena dela euskal ardoan eragin zuzena edukiko du. Amaia Barredoren saila egiten ari den ikerketen arabera, muga-zerga berri horiek marjina zigortuko lukete, baina ez lukete lehiakortasuna erabat suntsituko kalitatearen pertzepzioari eusten bazaio.

Eusko Jaurlaritzak jakinarazi duen bezala, Barredok jatetxe eta ostalaritzaren bidez indartzea gomendatzen die upategi eta merkaturatzaileei, gainprezioa kartan desagertzen baita, eta jatorri-deitura eta jasangarritasuna helaraz dezatela, prezio berria balio gastronomikoarekin justifikatzeko.

DIBERTSIFIKAZIO GEOGRAFIKOA

Bestalde, dibertsifikazio geografikoa beharrezkoa izango dela ere nabarmendu du Barredok. Kanadan, Japonian, Mexikon eta Europako merkatuan bizkor sartzea, AEBko aldi baterako jaitsiera konpentsatzeko eta balioa suntsituko luketen beherapenen aurrean marketin kolaboratiboko jarduerak bultzatzeko, ondorioztatu dute Eusko Jaurlaritzatik.