Arabako Foru Aldundiko Mahastizaintza eta Enologia Zerbitzuak amaitu du 2022ko mahats-bilketaren ondoren ekoitzitako ardoen azterketa, eta horrek, Arabako Errioxako uztaren balorazio orokorrarekin batera, 2022ko urtaroa balioestera eraman ditu. Balio analitikoei esker, graduazio handiko ardoak eta Arabako Errioxako ardoen berezko freskotasuna direla ondoriozta daiteke. “Kolore-intentsitatea, karga fenolikoa eta estraktu lehorra Izendapenean bikaintzat jotako uzten gainetik daude, eta pH-a eta guztizko azidotasuna Arabako Errioxako azken urtekoen ildoan daude”, Ardoaren Etxetik azpimarratu dutenez.  

Azterlanaren arabera, “azterketa sentsorialari dagokionez, dastatze-batzordeak aztertutako ardo gehienetan, sudurrean zein ahoan, ezaugarri ezin hobeak ikusten dira: lagin gehienek kolore nabarmena dute, eta fruta bete-betean agertzen da; gehienak ardo biribilak dira, egitura onekoak, eta aroma konplexuak dituzte. Ezaugarri horiek guztiek 2022ko uzta berehala kontsumitzeko kalitate handikotzat jotzen dute. Ardo onduek bilakaera oso positiboa izan dezakete, eta denbora luzean iraungo dute”, azpimarratu dute Foru Aldundiatik gaur.  “Horrekin guztiarekin, egun honetan ondoriozta daiteke, parametro analitikoen, ebaluazio sentsorialaren eta potentzial enologikoaren arabera, Arabako Foru Aldundiko Mahastizaintza eta Enologia Zerbitzuak Arabako Errioxa inguruan egiten duen 2022ko uztaren balorazio orokorra honako hau dela: bikaina", ondorioztatu dute gaur goizean Arabako Foru Aldundiatik.