estarako gogoa dago; dibertitzeko, parrandarako, normaltasunera itzultzeko eta Arabako patroiari omenaldia berriro egiteko gogoa. San Prudentzio eguna iristeko azken xehetasunak prestatzen ari dira eta ia dena prest dago San Prudentzio eguna ilusioz ospatzeko.
Prestaketen artean tradizioarekin jarraitzea nabarmentzen da; perretxikoekin, barraskiloekin eta, nola ez, San Prudentzioko tartarekin. Hala, bada, perretxikoak duela egun batzuetatik daude salgai, nahiz eta DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkarian zenbait establezimenduen arabera, eguraldi txarrak une honetan dagoen perretxiko kopuruari eragiten dion. Izan ere, perretxikoak, barraskiloarekin gertatzen den bezala, beroa behar du lur artetik ateratzeko. Hala ere, San Prudentzio ospatzeko egun gutxira, perretxikoak apurka-apurka dendetara iristen hasi dira. "Oraingoz ez dira perretxiko asko iristen ari. Pixkanaka datoz, eta salmenta ere hasi berria da orain", azaldu dute Artetxe Gaztak postutik, Abastoseko Merkatuan kokatuta. Halaber, datorren asterako kilo gehiago iristea espero dela jakinarazi dute. Elikagai horren prezioa establezimenduaren araberakoa da, baina kiloa 56 euro ingurukoa da bertan. Egun hauetan, elikagai hori duten establezimendu eta saltokiek oso ikusgai dituzte bezeroentzat, eta erakutsi egin diete egun horietan hain ohikoa den elikagai hori dutela. Prezioa aldatu egiten da egun batetik bestera, baina, oro har, 60 euro inguru kiloko, egunaren, establezimenduaren eta jatorriaren arabera, besteak beste.
Adibidez, Abastos merkatuan dagoen beste establezimendu edo postu batean kiloa 60 euro ingurukoa da, Nafarroakoak dira, zigilu eta ziurtagiridunak, eta duela egun gutxi hasi dira saltzen. Horrela, Mari Abastos plazan dagoen establezimendutik, Jesus Mariak dio salmentak pixkanaka doazela. Beren establezimenduan, perretxikoz betetako mostradore on bat dute. Izan ere, produktu hori erosteko ez da zenbakirik hartu behar, ezta postu horretan sortzen diren ilarak egin ere, bezero guztientzat ikusgai jarri duten kartel batek aurreratzen duenez. Postu honetatik gertu Conchi harategia dago. Erakusmahaiaren atzean Mari Carmen eta Paola beren bezero leialenekin alaiki solasean ari dira eta egun hauetan funtsezkoa den beste elikagai bati buruz eztabaidatzen dute: barraskiloa. Perretxikoekin batera, herritarrek asko eskatzen dituzten elikagaiak dira, Arabako patroia ohoratzeko. Elikagai honen prezioa perretxikoena baino askoz txikiagoa da. Barraskiloekin sortzen den eztabaidarik handiena naturalean edo kontserban erostea da. "Garbitzea da plater hau egiteko gauzarik zailena", azaldu du Mari Carmenek. Aukerarik merkeena, zalantzarik gabe, barraskiloak naturalera erostea da, euro gutxiren truke barraskilo gehiago saltzen baitira. Adibidez, postu horretan barraskilo bizien kiloa hamabi euro ingurukoa da, eta barraskilo gutxien sartzen diren potea, berriz, bederatzi euro ingurukoa. Edonola ere, ia antzeko prezioa da, euro gutxiko aldearekin. Alde handia dago kontserba-potean barraskiloak garbi datozela eta, aldiz, bizirik erosten direnean, bezeroak egin behar duela lan hori. "Oso garrantzitsua da barraskiloari baba guztia kentzea, ondo garbitzea. Nire etxean bizitza osoan egin dugun tradizioa da, guk garbitzea barraskiloak. Horregatik, ni ez naiz gai kontserban erositako barraskilo bat jateko, nahiago dut nik garbitu, benetan % 100ean garbi daudela ikusi, nire erara, niri gustatzen zaidan bezala", dio Mari Carmenek.
Eta ahozuri edo gozozaleentzat, San Prudentzioko tartak daude eskuragarri jada. Sosoaga gozotegitik azaldu dutenez, dagoeneko hasi dira salmentak, joan den astetik. Errioxa kaleko gozotegian hiru tamainako tartak saltzen dituzte, prezio desberdinekoak: txikiak 28 euro balio du, ertainak 31 euro eta handiak 38 euro. Miniaturazko tarta txiki bat ere egin dute, hau da, banakako formatuan, 3,30 euroren truke. Tarta hau mimoz egina dago, osagai gozoekin, hala nola gurin-galletarekin, esne-gainarekin, txokolatearekin eta cavarekin bustitako bizkotxoarekin. Gainera, txokolate esnedunezko barraskiloak, txokolate beltza eta txokolate zuriz egindako perretxikoak ere badaude, gozozaleak diren guztientzat.
Programazioari dagokionez, nabarmentzekoa da jende guztiarentzat zabala izango dela.
Izan ere, atzo hasi zen programazioa zabala eta askotarikoa izan zen Probintzia plazan egindako lehiaketa gastronomikoekin. Goizeko hamarretan Arabako plater tipikoen lehiaketa hasi zen, eta ordubete geroago Arabako Errioxako ardo-dastatze lehiaketa. Gainera, hamabietan txistorra pintxoak banatu ziren eta ordu bata eta erdietan grastonomia lehiaketetako sariak banatu ziren, besteak beste. Gaurko ere aurreikusita dago programazioa. 19: 30ean, Jon Plazaola eta Aitziber Garmendia protagonista dituen Losers Antzerkiaz gozatzeko aukera izango da Principal Antzokian.
Asteartean indartzu itzuliko da jarduera Gasteizko kaleetara. Adibidez, Probintzia plazan, 20:30etik 23:00etara, fondo historikoko argazkien proiekzio bat egingo da. 8 x 5 metroko pantaila handi batean proiektatuko dira Arabako Artxiboaren funts historikoaren argazkiak. Gainera, arabarrentzat eskuragarri egongo dira Fanfarre eguneko argazkiak, Estibaliz egunekoak, Armentiako erromeria... San Prudentzioren erretreta ere izango da. Egun horretan, Espainia Plazan, arratsaldeko zortzietatik aurrera, San Prudentzioren erretreta interpretatuko da udaletxeko balkoitik. Udal Folklore Akademiak parte hartzen du. Dena prest dago San Prudentzio egunerako.
Ospakizuna. San Prudentzioren eta Estibalizko Andra Mariaren omenezko jaietako programazioaren bigarren egunean jarduera ugari izan ziren atzo goizeko 10:00etatik aurrera, batez ere Probintzia plazan.
Topaketa. Atzoko eguna amaitzeko, Espainia plazan Beste bat topaketa ospatu zen; hau da, ospakizunetarako danborrak erabiltzen dituzten munduko hainbat danborrada eta perkusio talde elkartu ziren eta giro onean dantzatu zuten guztiek.