- Estatuko barista onenaren saria irabazi nahi duten hiru hautagaiek XIV. Txapelketa Nazional Barista Forum Café-n parte hartuko dute. Kafe-prestatzaile, zale eta sektoreko enpresa onenak biltzen dituen kafe-lehiaketa da. Bartzelonan izango da, 2021eko asteartetik ostiralera arte.
Parte-hartzaileek kanporaketa erronda bat egingo dute, eta, bertan, kafean aditua den epaimahai zorrotz batek 4 espresso, 2 kaputxino eta alkoholdun edo alkoholik gabeko 2 edari egitea baloratuko du (16 minututan). Ismene Moreno eta Oscar Gallardo, biak Cafés Forondak babestuta; eta Karlos Calvo, Cafés Berasategik babestuta, XIV. Txapelketa Nazional Baristaren esparruan lehiatuko dira, Txapeldun Nazionalaren titulua lortzeko eta Euskadi kafe-prestatzaile onena izateko. Euskal Herriko ordezkariek parte hartzen duten Barista kategorian, azken produktua eta prestakuntza prozesua baloratuko dira eta epaimahaiari aurkeztuko zaizkio.
Baina, gainera, XIV. Final Nazional Barista Forum Café-n, beste modalitate batzuetako kafe-prestatzaile onenen hautaketa ere egingo da, hala nola Aeropress-eko txapelketa. Aurten laugarren edizioa izango da, eta kafe azkarra iragazteko eskuzko teknika horretako espezialista onenak saritzen ditu. Teknika hori kafe-makina mota horiekin bakarrik egiten da. Modalitate horretan, lehiakideek zortzi minutu dituzte kafea prestatu, infusionatu eta epaileen begiradapean aurkezteko.
Eta nobedade gisa, aurten lehen final nazionala egingo da Latte Art kategorian. Lehiakideek esne testurizatuarekin egingo dituzte lan zehatz, original eta deigarrienak. Lehiaketa hiru txandatan banatuko da, eta epaimahaiak adierazitako 14 marrazkiak egin beharko dira azken fasera igarotzeko. Fase horretan, lehiakideak marrazki librea egin ahal izango du.
“1997az geroztik, Fórum Café erakundeak kafearen propietate eta bertuteen, kulturaren eta kon-tsumoaren berri ematen die sektoreko profesionalei, hotel-eskolei eta gure gizartearen elikaduran hain garrantzitsua den edari horren alderdi garrantzitsuenak ikasi nahi dituzten pertsonei”, azaltzen dute.
“Txapelketa Baristei esker, kontsumitzen den kafearen kalitatea handitu egin da, eta ospe handia eman zaio baristaren irudiari. Izan ere, dagoeneko frogatu da langile horiek dituzten establezimenduek balio diferentzial oso garrantzitsua eskain dezaketela kafe-zerbitzuan”, ondorioztatu dute.