- Ostalaritza berriz irekitzeko lehen astea ez da uste bezain ona izaten ari. 35 egun baino gehiago itxita eta abenduko hotza dela eta, ostalaritzak jende gutxiagorekin edo, gutxienez, berriro ireki ondoren espero zena baino gutxiagorekin jarraitzen du. Hori da, gutxienez, Kutxiko lokaletako hainbat ostalarik uste dutena eta DIARIO DE NOTICIAS DE ALAVA egunkarian azaldu dutena. Bertako tabernak ez zituzten ireki joan den asteburuan, "erantzukizunagatik".

Txinbo Ardotegia tabernatik, Walterrek dio jarduera oso motel doala, berriro ireki ondoren. Hori justifikatzen du negozioak izan duen ordutegi-aldaketaren aurrean; izan ere, pandemiaren krisiaren aurretik, lokala ostegunetik igandera irekita egoten zen, arratsaldez eta gauez, eta, gaur egun, berriz ireki ondoren, duela astebete, astelehenetik igandera, goizez eta arratsaldez. Hala ere, bere negozioaren ordutegia zabaltzeko neurri horrek ere ez dio lagundu lokalak etengabe bezero-mugimendua izan dezan. "Oraingoz, hainbeste egun itxita egon ondoren lokala ireki dugunetik, ez gara espero nuen bezain bezero izaten ari. Bezeroak tabernetara azkarrago itzuliko zirela pentsatu nuen, baina ez da hala izaten ari. Ez dakit abenduko hotza edo mesfidantzaden, baina hau oso geldi dago", aitortu du. Bestalde, hilaren 24an bertan gertatuko dena da ostalari honi kezkatzen dion beste kontu bat. Horri dagokionez, zerotik hamarrera pasatzeko beldur da. "Joan den asteburuan Kutxiko lokalak ez irekitzea erabaki genuen, erantzukizuna zela eta. Larunbatean irekitzeak lan-jarduera gaindi zezakeela iruditzen zitzaigun, eta, gero, koronabirus-kasuen igoeraren erantzule egiten gaitu. Hala ere, orain jenderik ez egoteak eta hilaren 24an dena gainezka eginda egoteak ere beldurra ematen dit", aitortu du. Horregatik, lokal honetatik zuzen ikusten dituzte Iñigo Urkullu buru duen Gobernuak hartutako neurriak, eta Walterrek dio 20:00etan ixteko agindua egokia iruditzen zaiola, betiere koronabirusak Araban duen hedapena geldiarazteko asmoz: "Neurri egokia iruditzen zait; izan ere, ordu horretatik aurrera bezero gehien etortzen dira tabernetara, eta horrela saihestu egiten dira aglomerazio handiak. Hala ere, ostalaria naizen aldetik, neurri horrek benetan eragiten dit, bezero asko galtzen baitira", helarazi du. Horregatik guztiagatik, itxaropena jartzen du ahaleginean, egiten ari den aparteko lanean eta Gabonetan bertan, "uzten didaten guztia irekiko dut ea egoera hobetzen den", eskatzen du.

Walterreko lokaletik gertu, Alaiak bere lokaleko pintxoak mimoz prestatzen ditu. Hilabete gutxi daramatza Iruña Berriko buru, baina egunero saiatzen da bezeroak erakartzen eta aisialdiko jarduera horietan koronabirusak kutsa ditzakeen arriskuekiko segurtasun falta edo beldurra kentzen. "Tabernak berriz ireki zenetik, bezero gutxiago ditugu. Ez dakit ondo zeri zor zaion, beldurra bada, mesfidantza, abenduko hotza, kalera irteteko nagikeria... ez dakit zergatik, baina nik espero nuena baino bezero gutxiago ditugu orain", dio. Kasu honetan ere, itxaropen osoa jartzen du Gabonetako egunetan, baina bezero guztiak ere zuhurtasunez joatea gustatuko litzaioke. "Datozen egun hauek oso garrantzitsuak dira ostalaritzarako, baina garrantzitsua da, halaber, prebentzio-neurri guztiak errespetatzea, ostalariei kasuen igoeraren erantzule egin ez ditzaten", eskatu du.

Anboto tabernatik, Carlos nekatuta dago ostalaritzarekiko hartzen diren neurri "murriztaileekin". Uste du sektore hori dela, kulturarekin batera, koronabirusak gehien zigortzen duena, eta kexu da neurri zuhurragoak hartu aurretik tabernak ixteko agindu dutelako. Alde horretatik, Carlos kritiko agertu da ostalaritzaren itxiera antolatzen duten neurriei dagokienez, eta, horregatik, bere lokala berriro ireki ondoren bezero falta justifikatu eta ulertzen du. "Ostalaritza, kulturarekin eta saltokiekin batera, sektorerik kaltetuena da koronabirusaren krisiagatik.

Euskal Autonomia Erkidegoan kasuak ugaritzen diren bakoitzean, gu zigortzea eta lokala ixtea erabakitzen dute. Uste dut hilabete luze honetan itxita egon garela, frogatuta geratu dela koronabirusaren kasuak ez direla gehiegi jaitsi; beraz, argi geratu beharko luke ostalariak ez garela pandemia horren errudunak", esan du.

Alde horretatik, etorkizuneko neurriak ostalaritzarekin malguagoak izan daitezen eta beste neurri alternatibo batzuk har daitezen aldezten du, pertsiana jaistera behartu aurretik; izan ere, hala jarraituz gero, langile asko, ostalaritzaz gain, makinistak, upategiak, fruta-dendak... izango dira langabezian geratuko direnak, bere iritziz: "Tabernak itxi behar izateak ez digu soilik ostalaritzan zuzenean lan egiten dugunei eragiten. Makinistak ere beren negozioarekin ixteko zorian daude, eta fruta-dendei eta erosteari uzten diogun dendei ere eragiten die, baita taxilariei ere. Tabernak ixten badituzte, lana suntsitzeko arazo larria egongo da. Eta, jakina, ostalaritza ostalariarentzat errentagarria ez denean, behin betiko itxi beharko dugu", erantsi du.

Horregatik guztiagatik, Carlosek Eusko Jaurlaritzak ostalariei "garaiz" laguntzearen alde egiten du; izan ere, esaten duenez, "ez du ezertarako balio flotagailuak itota gaudenean". Txistu tabernatik baikorragoak dira. Sarak dioenez, bezeroak pixkanaka itzuli dira negoziora."Noski, ez da eskertzekoa tabernak eta ostalaritza ixten aritzea. Beste neurri batzuk hartu beharko lirateke itxiera antolatu aurretik. Baina, zorionez, bezeroak pixkanaka ari dira itzultzen. Itxiera honetan pintxoak eta kafeak ere jarri ditugu, gure bezeroak ez ahazteko hemen jarraitzen genuela", adierazi du. "Joan den asteburuan erabaki zen Kutxin lokalak ez irekitzea erantzukizunagatik, eta ardura horrekin jarraitzen dugu ostalaritzan prebentzio neurri guztiak berma daitezen".

Itxita. Euskal Autonomia Erkidegoan koronabirus kasuak ugaritu ondoren, Gasteizen ere, Eusko Jaurlaritzak ostalaritza ixtea erabaki zuen, kasuen gehikuntzaren aurkako prebentzio-neurri gisa. Joan den asteburuan, ordea, Iñigo Urkullu lehendakariak zuzentzen duen Gobernuak ostalaritza berriro irekitzeko baimena eman zuen, muga eta ordutegi batzuekin.

Hala ere, Kutxiko ostalariek ez irekitzea erabaki zuten, eta gaineratu zuten erantzukizun-keinu gisa egiten zutela, lokalak jendez betetzen ote ziren, hainbeste egun joan gabe eta larunbata zelako. Harrezkero, zenbait ostalarik egunkari honetan egiten duten balorazioa ez da hain ona, ostalaritzaren suspertzea "motela" izango dela ziurtatzen baitute. Alde horretatik, ikuspegi baikorrago bat da txistu lokaletik erakusten dutena. Sarak dioenez, bere bezeroak betiko normaltasunera itzuli dira. Hala ere, guztiek ilusioa jarri dute laster etorriko diren Gabonetako hurrengo egunetan.

"Oraingoz, hainbeste egun itxita egon ondoren lokala ireki dugunetik, ez gara espero nuen bezain bezero izaten ari. Bezeroak tabernetara azkarrago itzuliko zirela pentsatu nuen, baina ez da hala izaten ari".

"Berriz ireki zenetik, bezero gutxiago ditugu. Ez dakit ondo zeri zor zaion, beldurra bada, mesfidantza, hotza, kalera irteteko nagikeria... ez dakit zergatik, baina bezero gutxiago ditugu orain".

"Joan den asteburuan Kutxiko lokalak ez irekitzea erabaki genuen erantzunkizuna zela eta"

Txinbo Ardotegia

"Ostalaritza, kulturarekin eta saltokiekin batera, sektorerik kaltetuena izaten ari da"

Anboto

"Egun hauek garrantzitsuak dira, baina prebentzio-neurriak errespetatu behar dira"

Iruña Berri