CEU San Pablo Unibertsitateak eta MAPFRE Fundazioak metropoli-eremuetan kokatutako Espainiako gizarte-kalteberatasuneko egoeran dauden 175 adingaberi egindako azterlan pilotu baten arabera, obesitatea duten haurren ehunekoa bikoiztu egiten da diru-sarrera gutxien dituzten etxeetan ( % 23,7) diru-sarrera gehien dituztenekin alderatuta ( % 10,5).

Elikagaiak eskuratzeko zailtasuna dela eta, nutrizio-gabeziak gero eta gazteago ikusten hasten dira, baita herrialde garatuetan ere, eta malnutrizio-moduak handitzen dira, hala nola gehiegizko pisua edo obesitatea.

Era berean, inkestak erakusten du gantz eta elikagai ultraprozesatu gehiegi kontsumitzen dela inkestan parte hartu dutenen artean, eta dietan bitamina eta mineral asko ez direla nahikoak, funtsezkoak hazkuntza-etapan.

Zehazki, inkestatutako gizarte-kalteberatasuneko egoeran dauden haurren eta nerabeen ehuneko 75ek diote elikadura-segurtasunik eza pairatzen dutela, hau da, hazkunderako, osasunerako eta ongizaterako nutrizioaren aldetik egokiak diren elikagaiak eskuratzeko zailtasunak dituztela.

Rosaura Leis Nutrizioaren Espainiako Fundazioko (FEN) presidentearen hitzetan, "bizitzako lehen 1.000 egunetan eta haurtzaroan eta nerabezaroan elikadura funtsezkoa da gaixotasunak prebenitzeko eta epe labur, ertain eta luzean osasuna sustatzeko".

"Ezkutuko gose" horren aurka borrokatzeko lehentasunezko estrategietako bat gure dieta eta gastronomia tradizionalaren kontsumoa sustatzea izan liteke, haurtzarotik hasita. Horretarako, eskolak eta familiak, bereziki "aitona-amonen" zaintzaileek, funtsezko papera izan behar dute ", diote ikerketan.