Ikerketa berri baten arabera, omega-3 docosahexaenoiko (DHA) gantz-azidoaren odoleko mailak alderantziz lotuta daude entzumen-zailtasunarekin, biztanlerian oinarritutako zeharkako ikerketa berri batean. DHA maila altuagoak zituzten adin ertaineko eta adineko helduek adinarekin lotutako entzumen-arazoak izateko % 8-20 aukera gutxiago zituzten maila baxuagoak zituztenek baino.
"Beste ikerketa batzuetan ikusi da DHA maila altuak kardiopatiak izateko, narriadura kognitiboa izateko eta hiltzeko arrisku txikiagoarekin lotzen zirela. Gure ikerketak aurkikuntza horiek zabaltzen ditu eta iradokitzen du DHAk entzumen-funtzioari eusten diola eta adinarekin lotutako entzumena galtzeko arriskua murrizten laguntzen duela", dio ikerketaren ikertzaile batek.
Hala, eta ildo horretatik jarraituz, Erresuma Batuko Biobankuaren datuak erabiliz, ikertzaileek Erresuma Batuko 40-69 urte bitarteko 100.000 pertsonaren entzumen-egoera eta odoleko DHA mailak aztertu zituzten. Nahaste-aldagai posibleak kontuan hartu ondoren, emaitzek erakutsi zuten odoleko DHA mailako kintil handieneko pertsonek (parte-hartzaileen bosten bat) % 16 aukera gutxiago zituztela "entzuteko zailtasunik ba al du?" galderari baiezko erantzuna emateko, DHA mailako kintil baxuenekoekin alderatuta.
Ingurune-faktoreek, propentsio genetikoek eta medikamentuek entzumena galtzen laguntzen dute. "Entzumena galtzeko arriskua murrizteko modu probatuen artean, belarriak zarata handietatik babestea dago, babes-ekipoak erabiliz eta infekzioen kasuan laguntza mediko egokia emanez".