Dieta mediterraneoak are gehiago bultza ditzake haren ondorio positiboak, baldin eta atsedenaldi egokia, jarduera fisiko erregularra eta bizitza sozial aktiboa konbinatzen badira. Hori dela eta, bizi-estilo horri gehiago atxikiz gero, baliteke behar baino lehen hiltzeko arriskua % 23raino murriztea. Hori iradokitzen du Madrilgo Unibertsitate Autonomoko (UAM), CIBERESPeko eta IMDEAko (Elikadura) talde batek egindako azterlan batek.
Ikerketa Mayo Clinic Proceedings aldizkarian argitaratu da, eta Mediterraneoko bizimoduaren eta Mediterraneokoak ez diren populazioen heriotza-arriskuaren arteko lotura aztertu du. Bederatzi urte baino gehiagoko jarraipenaren ondoren, emaitzek erakutsi zuten Mediterraneoko bizimoduarekiko atxikimendu handiagoa kausa guztien ondoriozko hilkortasun-arrisku txikiagoarekin lotuta zegoela, minbizia barne.
Ikerketa Erresuma Batuko populazioan zentratu zen, zehazki UK Biobank kohortean, 49 eta 75 urte bitarteko 110.000 pertsona baino gehiagoren datuak aztertuz. Mediterraneoko bizimodua ebaluatzeko, ikertzaileek MEDLIFE indizea erabili zuten, 25 itemez osatutako tresna, elikadura, sozializazioan emandako denbora eta lo-orduak aztertzen dituena.
Heriotza-tasari buruzko informazioa erregistro nazionaletatik atera zen. Mediterraneokoak ez diren ohiturak dituzten herrietako bizimoduei buruzko ikerketen oinarriak argitaratu dira.
Taldeak aurrez ikertu zuen Mediterraneoko bizimodua, baina oraingoan beste geografia batzuetara hedatzea erabaki zuten. "Emaitzek erakusten dutenez, bideragarria da mediterraneoko bizimodua egokitzea Mediterraneokoak ez diren herrietan eskuragarri dauden produktuak erabiliz, eta, hartara, informazio baliotsua ematen da etorkizuneko ikerketetarako", azpimarratu du Madrilgo Unibertsitate Autonomoko irakasle eta azterlanaren buru Mercedes Sotos-Prietok.