Uztailak hainbat hitzordu ditu arabarrentzat, eta horietako bat da, zalantzarik gabe, uztailaren 25ean Arabako Foru Aldundiaren eskutik Gasteizera iristen den Santiago Azoka. Aurten ere, unibertsitate-campusaren ingurura hurbilduko diren pertsonek nekazariak eta abeltzainak aurkitu ahal izango dituzte, eta harro erakutsiko dute Araban landatutako elikagai onenen aukeraketa eta lurraldean hazitako animalia mota ugari.

"Dakizuenez, urtero Nekazaritzaren barruko hainbat sektoreri ikusgarritasuna eman nahi diegu. Oraingoan erlezainak izango dira azokako protagonista ", azaldu du Amaia Barredo Iraunkortasun, Nekazaritza eta Ingurune Naturaleko diputatuak, gaur egin den aurkezpenean. "Azpisektore nahiko ezezagun bati buruz ari gara, nahiz eta Araban 350 erlezaintza ustiategi inguru ditugun, eta Apial eta Apigor elkarteen artean 500 erlezain eta erlezain inguru daude".

Datorren asteartean, azokara hurbiltzen diren pertsona guztiei beren eguneroko lanean nola aritzen diren, gure lurraldean lan horren berezitasunak eta, nola ez, erlauntzetatik ateratzen duten ezti goxoa ezagutarazteko aukera izango dute. "Izan ere, erlezainez ari garenean, elikagaien hornitzaileez ari gara, beste kate-maila bat gehiago baserritik mahairako estrategian, elikagaien segurtasuna bermatu nahi duena klimaren edo biodibertsitatearen aldeko ekintza arriskuan jarri gabe. Hau da, elikadura-sistemaren ingurumen- eta klima-aztarna murriztea Araban. ", esan du diputatuak. Eta erlezaintzaren sektorea, gainera, klima-aldaketara egokitzen ari den sektorea da; izan ere, tenperaturen igoerak, azken bi horien lehorteak eta beste harrapari batzuek erleen murrizketan eta, ondorioz, ezti gutxiago sortzean islatzen diren ondorioak dituzte.

Baina datorren astean azoka bisitatuko dutenek eztia bezalako produktu tradizional eta adierazgarri bat baino askoz gehiago aurkituko dute. "Azoka hain ospetsua egin duten sekzio tradizionalak izango ditugu berriro. Lurraldeko elikagai eta edari onenen aukeraketa duten 40 ekoizle arabar inguru topatuko ditugu ", zehaztu du Barredok.

Araban hazitako abere-espezie eta -arrazen erakusketa ere egongo da, horien artean "euskal oiloa", "azpigorri" ahuntza, "latxa" eta "sasi ardi" ardia, "terreña" behia, "enkarterrietako astoa" eta "Euskal Herriko mendiko zaldia". Makineriaren erakusketa ez da faltako, traktore zaharren bilduma bat, bisitarientzako nahitaezko geldialdia dena, eta beste hainbat jarduera, txikienentzako animazioa barne. Ahaztu gabe, jakina, Slow Foodek egingo duen dibulgazio-lan garrantzitsua, haurrentzako tailerrekin, hitzaldiekin eta dagoeneko ezaguna den Gustuaren Laborategiarekin, ohiko sari-banaketaz gain. "Berrikuntza gisa, aurten lehen eskutik ikusi ahal izango dugu nola mozten diren ardiak teknika tradizionalen bidez, edo artile tailer batean eta feltro busti bidez marrazkiak egiten", azpimarratu du Foru Aldundiko ordezkariak amaitzeko.