Nafarroako Unibertsitateak European Journal of Nutrition aldizkarian argitaratu duen ikerketa baten arabera, lotura "esanguratsua" dago elikagai ultraprozesatuen kontsumoaren eta gaixotasun peptiko ultzerosoa (ultzera gastrikoa) garatzeko arriskuaren artean. Ikerketaren arabera, ultraprozesatuak gero eta gehiago kontsumitzeak urdail-hesteetako osasunean eragin ditzakeen arriskuak nabarmendu dituzte ikerketan.
Hala, eta ildo horretatik jarraituz, "mota honetako elikagaien kontsumoak gora egin du, nahiz eta osasunerako ondorio kaltegarriak izan. Berriki egin diren ikerketek lotura erakutsi dute haren kontsumoaren eta urdail-hesteetako hainbat asalduraren artean, eta, beraz, lotura ebaluatzea erabaki genuen, kasu honetan, gaixotasun peptiko ultzeradunarekin", adierazi du prentsa ohar batean Maira Bes-Rastrollo Nafarroako Unibertsitateko Medikuntza Prebentiboko eta Osasun Publikoko katedradunak.
Ultzera peptiko edo gastrikoa urdaileko mukosaren substantzia galtzea da
Ultzera peptiko edo gastrikoa urdaileko mukosaren substantzia galtzea da, eta digestio-hodiko aldeetan gertatzen da. Alde horiek azidoaren eraginpean egoten dira, eta, batez ere, urdailari eta duodenoari eragiten die.
"Gune horietan azidoa egotea beharrezkoa da elikagaiak digeritzeko; horregatik, baldintza normaletan, hesia dago organo horien paretak azidoaren eraginetik babesteko", zehaztu du Mariano Valdes Nafarroako Unibertsitate Klinikako digestologoak eta ikerketaren egileetako batek. Hala ere, azaldu duenez, desoreka bat gertatzen denean, urdaileko mukosaren geruza higatzen hasten da, eta ultzera bat eragiten du, sintoma bereizgarriak eragiten dituena; eboluzionatzen jarraitzen badu, gainera, digestio-odoljarioa eragin dezake.