"Munduko herrialde askok oinarrizko elikagai hartzituak dituzte, kulturan eta dietan errotuak. Ezin da kointzidentzia bat izan hori behin eta berriz gertatu izana, eta, beraz, logikoa dirudi hartzitutako elikagaiek kontserbazio-metodo bat baino zerbait gehiago eskaintzea". Ikerketa baten txostenean azaltzen denez, dietak eragin handia izan dezake osasun mentalean, eta aurreko ikerketek erakutsi dute elikagai batzuk oso onak direla garunean eragin positiboa izateko. Hartzitutako elikagaiak triptofano-iturri bat dira, serotonina ekoizteko funtsezko aminoazidoa, garun-mezulari bat, garun-funtzioaren hainbat alderditan eragiten duena, gogo-aldartea barne, ikerketa berri baten ondorioetan azaltzen den bezala.

Elikagaiek garuneko beste mezulari batzuk ere izan ditzakete (neurotransmisore izenez ezagutzen direnak) beren forma gordinean. "Ez da harritzekoa, beraz, ikerketek frogatzea hartzitutako elikagaien kontsumoak hainbat ondorio izan ditzakeela epe laburrean eta luzean garuneko funtzioan, hala nola estresa murriztea". Baina, zein elikagaik dute eragin handiagoa osasun mentalean APC Microbiome, University College Cork eta Teagasc (Irlandako Nekazaritza eta Elikadura Garapenerako Agintaritza) ikertzaileek, Irlandan, ikerketa zabal bat egiten ari dira gaur egun galdera horri erantzuteko.

Ramya Balasubramanian ikertzaileak eta APCko taldeak mundu osoko 200 elikagai baino gehiagoren sekuentziazio-datuak alderatu zituzten, garuneko osasunerako onuragarriak izateagatik ezagutzen diren hainbat metabolitoren bila.