Ramiro Gonzalez Arabako ahaldun nagusia Arabako Errioxara hurbildu da gaur goizean, mahats-bilketaren nondik norakoak bertatik bertara ikusteko. Bilketa hori dagoeneko zabalduta dago eskualdean, eta "itxaropen onak" ditu.
"Hainbat astetan zerua sektorearen ziurgabetasunean murgildu ondoren, mahats-bilketa ia errealitate bat da Arabako Errioxa osoan", adierazi du Foru Aldundiko agintari nagusiak, "azken asteetako euriteek eta tenperaturek pikorrek ur kantitate handia izatea eragin zuten, baita lursailetan sartzeko zailtasunak egotea ere, baina egoera erabat aldatu da".
Aste honetan zehar prezipitazioak erabat eten dira, eguneko tenperaturak 30 gradutik gertu daude eta gauean 12-13 gradura jaisten dira, mahatsa umotzeko baldintza egokienak.
Une honetan, eta Ardoaren Etxeak aldian-aldian egiten duen heltze-azterketaren emaitzen arabera, Arabako Errioxako ia eremu guztietan dago zabalduta ardo beltzaren mahats-bilketa, Ekora, Kripan, Leza eta Samaniego bezalako zonalde garaienetako batzuetan izan ezik, horietan orain hasten ari baita.
"Denok dakigu mahats-bilketa estres handiko garaia dela Arabako Errioxan, ziurgabetasun handikoa, batez ere urte honetan, Kontseilu Arautzaileak hektareako babestutako kiloen % 90 bakarrik biltzeko aukera ematen baitu", adierazi du Ramiro Gonzálezek, "hala ere, profesionalak arazo guztiak konpontzen ari dira".
Osasun-egoera, oro har, ona da. Gaixotasun guztiak ondo kontrolatu dira, botrytisaren orban isolaturen bat izan ezik. Orban horiek ez dute emaitza arriskuan jarriko, eta denborak horrela jarraitzen badu, ez da hedatuko.
Kontseilu Arautzailearen informazioaren arabera, Arabako Errioxako upategiek dagoeneko jaso dituzte 25 Mkg tinta mahats eta 8,5 Mkg mahats zuri. Kasu honetan 8,5 Mkg zuri esan nahi du ia zuri guztia upeltegian dagoela, eta tintari dagokionez, berriz, guztiaren % 35.
Litekeena da eguraldiak irauten badu eta eskulana badago, datorren astelehenean % 70etik gorako mahats-bilketari buruz hitz egitea.
Luberri Upeltegiak
Diputatu nagusiak Luberri upategiei lagundu die Carravalseca (Laguardia) inguruan dituzten lursailen mahats-bilketan, eta, ondoren, Eltziegoko upategira hurbildu da. Bertan, bertatik bertara ikusi ahal izan du ardoak egiteko prozesua, mahatsaren deskargatik hartziduraraino.
Gonzalezek eskualdeko belaunaldien erreleboa ere nabarmendu nahi izan du, eskualdeko upategi historikoen gidaritza hartzen duten talentu gazteen adibideekin, familiaren tradizioarekin jarraitzeko. "Kasu honek balio berezia du; izan ere, enpresaren alma mater den Florentino Martínezen urratsak bi emakumek jarraitzen dituzte, Laura eta Miren alabek, eta horrek aukera ematen digu egiaztatzeko ardogintzaren sektoreak baduela etorkizunik eta ez duela generorik, munduko ardorik onenetako batzuk egiteko grina besterik ez.