Mediterraneoko dieta egiteak ia % 25 murrizten du gaixotasun kardiobaskularrak eta heriotza izateko arriskua emakumeengan, eskura dauden datuen azterketa bateratuaren arabera. Datu horiek Heart aldizkarian argitaratu dira orain. Hala, emaitzen arabera, ikertzaileek azterketa espezifiko gehiago eskatzen dituzte sexuaren arabera, bihotz-osasunaren arloko praktika klinikoa bideratzeko. Ikerketa horretan gogoratzen dutenez, gaixotasun kardiobaskularrek zuzenean eragiten diete emakumeei.
Sexuaren araberako jarraibide eta praktika kliniko espezifikoak egiteko oinarri enpirikoa zabaltzeko, ikertzaileek dieta mediterraneoak osasun kardiobaskularrean izan dezakeen eraginari eta emakumeen heriotza-arriskuari buruzko azterlanak bilatu zituzten datu-baseetan.
Dieta mediterraneoa aberatsa da zereal integraletan, barazkietan, frutetan, lekaleetan, fruitu lehorretan eta oliba-olio birjin estran; moderatua arrain/itsaskian; baxua edo moderatua ardoan; eta baxua haragi gorri/prozesatuetan, esnekietan, animalia-koipeetan eta elikagai prozesatuetan.
190 ikerketa egokiko hasierako talde batetik, ikertzaileek 2003 eta 2021 artean argitaratutako 16 sartu zituzten multzokatutako datuen analisian.
Azterketa gehienak Estatu Batuetan eta Europan egin ziren, eta 18 urtetik gorako 700.000 emakumek baino gehiagok parte hartu zuten. Horien osasun kardiobaskularra 12,5 urtez kontrolatu zen, batez beste. Analisiaren emaitzek erakutsi zutenez, dieta mediterraneo baten jarraipen zorrotza gaixotasun kardiobaskularra izateko % 24 arrisku txikiagoarekin lotzen da, eta emakumeen heriotza-arrisku txikiagoarekin % 23. Kardiopatia koronarioa izateko arriskua % 25 txikiagoa da dieta hori jarraituez gero, eta iktusa izatekoa ere txikiagoa da.