2021ean ostalaritza-sektoreak (ostatu-zerbitzuak eskaintzen dituzten enpresak eta janari- eta edari-zerbitzuak eskaintzen dituztenak, ez bakarrik edariak) %33,9ko hazkundea izan zuen. Portzentaje horrek igoera erlatibo nabarmena dakar. Hala ere, ostalaritzak urte horretan fakturatutako 3.175 milioi euroak oraindik urrun daude pandemia aurreko urtean 2019an lortutako 4.510 milioi eurotik.

Horregatik, koronabirusaren pandemiaren ondorioz galdutako 2.139 milioi euroetatik 804 milioi berreskuratzea lortu da, txostenean aipatzen denez. Eta zenbat pertsonari eman die lana sektore horrek? Ostalaritzako bezero-hazkunde horrek bultzatu al ditu Arabako eta Euskadiko ekonomia eta enplegua? Erantzuna baiezkoa da. Hala, Euskal Autonomia Erkidegoko Ostalaritzaren sektoreak, 2021ean, 59.144 pertsonari eman die enplegua 13.410 establezimendutan; alegia, % 2,3ko jaitsiera izan da enplegatutako pertsona kopuruan, eta % 0,8koa, establezimenduen kopuruan, 2020ko zifrekin alderatuta. Balio absolutuetan, 1.375 enplegu gutxiago eta 113 establezimendu gutxiago daude eta, 2020ko murrizketak ere kontuan hartuta, pandemiaren urtekoak, 2019ko urtekoekin alderatuta, establezimenduen % 2,2 galdu dira eta enpleguaren % 7,7.

Hala ere, ostalaritzak, 2021aren amaieran, eskuragarri dagoen serie historikoko ekitaldiaren emaitza onena izan du. Lortutako 239,5 milioiko superabitak erakusten du, adierazle horrek zifra positiboak berreskuratzeaz gainera, hura alde handiz bilakatu dela sekula egiaztatutako ekitaldirik onena, 2017aren gainetik, nabarmen, kontuan hartuta orain arte hura izan dela lehen posizioan, ekitaldian 195,1 milioi euroko emaitza positiboarekin. Emaitza horren arrazoi nagusia da gastu-partidei eutsi zaiela, zehazki, zuzkiduretan eta pertsonalean. Nahiz eta langile-gastuek % 14,4 gora egin duten azken urtean, haien maila oraindik 2019koaren (% 34,8) azpitik dago.

Antzera, zuzkidurek gora egin dute 2021ean, eta % 31,6koak izan dira, baina, oraindik, duela bi urtekoak baino % 25 baxuagoak dira.