Síguenos en redes sociales:

Elikadura pertsonalizatua eta mikrobiota aztertu dituzte EHUpodcast ekimenaren laugarren elkarrizketan

Elikadura pertsonalizatua eta mikrobiota aztertu dituzte EHUpodcast ekimenaren laugarren elkarrizketanUtzitakoa

Maria Puy Portillo Euskal Herriko Unibertsitateko (EHU) Farmazia Fakultateko Nutrizioko katedradun eta ikertzaileak elikadura pertsonalizatua eta mikrobiota izan ditu aztergai EHUpodcast proiektuaren laugarren atalean, eta gaur egungo elikadura ohiturak gure osasuna nola birdefinitu duen azaldu du.

Hain zuzen, EHUko iturriek jakinarazi dutenez, elkarrizketan, adituak dieta mediterraneotik mendebaldekoagora igarotzeak gure osasunean izan duen eragina deskribatu du. Gainera, mikrobiotaren garrantzia azpimarratu du eta dieta pertsonalizatuak diseinatzeko aukera ematen duten biomarkatzaileei buruzko azken ikerketak aurreratu ditu.

Nutrizio katedradunak ohartarazi duenez, elikagai ultraprozesatuak energia handia dute, baina mantenugai gutxi, gantz ase, azukre eta gatz asko dituztelako. Horrelako produktuen kontsumoaren hedapenak obesitatea areagotu du, baita kolesterol aila, hipertentsio arteriala eta egungo patologiak ere, hala nola 2 motako diabetesa, gantz ibela.

Gainera, ultraprozesatuak osasun mentaleko arazoekin lotu dira, besteak beste, depresioarekin edo antsietatearekin, baita minbizia garatzeko arriskuarekin ere.

Elikadura eta Gizentasuna Portilloren ikerketa taldea ultraprozesatuak sailkatzeko modu berri bat lantzen ari da, prozesatze maila ez ezik, elikagaien osaera ere aztertzen duena.

Arreta berezia jarriko dute gantz eta azukre kopuruetan, konbinazio horrek adikzioa eragiten duela ikusi baitute. Horrela, modu erregularrean kontsumituz gero metabolismoan eta garunean kalte handiena egiten duten produktuak zehaztasunez identifikatuko dituzte.

Portillok heste-mikrobiotak duen garrantzia nabarmendu du. Azaldu duenez, elikadura egokiaren bidez ekosistema hori orekatuta mantentzeak gure osasun metabolikoa eta mentala babesten ditu; aitzitik, ultraprozesatuen kontsumoak mikrobiota desorekatzen duela ohartarazi du, eta horrek gaixotasun kronikoak zein aldarte nahasmenduak sor ditzakeela.

Erronka horren aurrean, EHUko ikertzaileak biomarkatzaile nutrizionalak jo ditu etorkizuneko tresnatzat. Molekula horiek gure elikadura eta osasuna gertutik jarraitzeko aukera ematen dute, pertsona bakoitzaren genetika eta metabolismoaren arabera guztiz pertsonalizatutako doitasun dietak diseinatu ahal izateko.