Arrain-olioaren suplementuak kontsumitzeak onura handia dakarkie Alzheimerrari aurre egiteko arrisku genetikoa duten pertsonei, Oregoneko Osasun eta Zientzia Unibertsitateak (OHSU, ingelesezko siglak) AEBn egindako ikerketa baten arabera. Ikerketa horren emaitzak JAMA Network Open aldizkarian argitaratu dira.
Alzheimer gaixotasunarekin lotutako genearen eramaileen azterketan parte hartu zutenen artean, garuneko nerbio-zelulen degradazioa murriztu zela ikusi zen.
Hala ere, azterlanak ez zuen estatistikoki onura esanguratsurik aurkitu biztanleria helduarentzat oro har.
Horri dagokionez, Lynne Shinto azterlanaren egilekide nagusiak adierazi duenez, arrain-olioak onura izan dezake genea daramaten pertsonentzat, baina ez nahitaez heldu guztientzat. "Ez dut uste kaltegarria denik, baina ez nuke esango arrain olioa hartu behar denik dementzia saihesteko", gaineratu du.
Ikerketak hiru urteko iraupena izan zuen, eta 75 urte edo gehiagoko 102 parte-hartzailek parte hartu zuten. Omega-3 gantz-azidoen maila nahiko baxua zuten, eta arrain-olioan eta odolean agertzen ziren. Parte-hartzaileek lesio-maila nahiko altuak zituzten substantzia zurian, baina, gainerakoan, osasuntsu zeuden eta ez zuten dementziarik.
Horiek guztiek burmuinaren erresonantzia magnetikoa jasan zuten azterketan sartu ondoren eta amaitu ondoren, garuneko substantzia zuriaren lesioen aldaketen magnitudea ebaluatzeko helburuarekin. Lesio horiek garuneko odol-hodien bidez mantenugaien hornidura eragotz dezakete, eta horrek aurrerago dementzia garatzeko arriskua areagotzen du, ikerketaren arabera.