Aegoneko 'Osasunari eta Bizimoduari buruzko VI. Azterlanean' elkarrizketatutako 1.600 espainiarren % 43k dio ez duela elikagairen bat kontsumitzen alergia edo intolerantziaren batengatik ( % 12,1) edo norberaren erabakiren batengatik ( % 30,9), 2022an baino 3 puntu gehiago.

2023ko maiatzean egindako azterlanaren arabera, aurreko urtean bezala, emakumeak dira elikagairen bat kontsumitzeari gehien uzten diotenak ( % 47,3 eta % 38,5, hurrenez hurren), eta ehuneko 14,5 baino ez dira intoleranteak edo alergikoak.

Adin-tarteari dagokionez, 18-25 urteko gazteak dira talde horretako buru direnak ( % 54,7), nahiz eta 65 urtetik gorakoek murriztu dituzten gehien elikagaiak intolerantziarik eta alergiarik jasan gabe ( % 35,3).

Nolanahi ere, errepikakorra da inkestatuen sentimendua osasun-egoeraren eta elikaduraren arteko lotura zuzenari dagokionez. Osasun-egoera txarra dutela uste dutenak elikagai gehien saihesten dituztenak dira, intolerantziengatik ( % 14,4) edo norberaren erabakiz ( % 42,9).

Emaitzak autonomia-erkidegoen arabera aztertuz gero, dietan mugaren bat duten herritar gehien dituzten eskualdeak Kanariak (inkestatuen % 61,5) eta Balear Uharteak ( % 56,8) dira. Horien artean, % 47,7 norberak aukeratutakoak dira. Azken horietan, % 56,8k elikagai jakin batzuk murrizten dituzte, eta % 37,7k beren borondatez.

Hala ere, Aragoik ( % 71,2), Murtziak ( % 67,7) eta Kantabriak ( % 64,6) dituzte murrizketarik gabeko edozein elikagai mota jaten duten herritarren ehuneko handienak, txostenaren arabera.