Finlandiako Ekialdeko Unibertsitatean egin berri den azterlan baten arabera, dietaren kalitate orokorra hobetzeak eta haragi gorriaren kontsumoa murrizteak, eta irakurketan eta kirol antolatuetan emandako denbora handitzeak, haurren arrazoitzeko trebetasunak hobetu zituzten lehen bi eskola-urteetan.
"Elikadura-ohitura osasungarriagoak zituzten haurrek garapen kognitibo handiagoa erakutsi zuten beste haur batzuek baino. Zehazki, dietaren kalitate orokor hobea, haragi gorriaren kontsumo txikiagoa eta koipe gutxiko esneki gehiago hartzea arrazoitzeko gaitasun hobeekin lotu ziren", adierazi du Finlandiako Ekialdeko Unibertsitateko Sehrish Naveed doktore ikertzaileak.
'Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports' aldizkarian argitaratutako ikerketan, irakurtzen eta kirolak antolatzen denbora gehiago ematen zuten haurrek ikaskideek baino arrazoitzeko gaitasun hobeak erakusten zituzten. Beste alde batetik, gehiegizko denbora ordenagailu batekin eta jarduera fisikoa gainbegiratu gabeko aisialdian arrazoitzeko trebetasun pobreagoekin lotu ziren.
Pantailaren aurrean emandako denbora, eskola-garraio aktiboa, aisialdiko jarduera fisikoa eta jarduera fisikoaren intentsitatea ez ziren arrazoitzeko trebetasunekin lotu.
Halaber, haurren erdiak baino gehiagok dietan eta jarduera fisikoan parte hartu zuten. Hala ere, esku-hartzeak ez zien arrazoitzeko trebetasunei eragin, eta esku hartzeko eta kontrolatzeko taldeetako haurrek antzeko garapen kognitiboa izan zuten.
"Hazten ari diren haurren bizitzan, dietan eta jarduera fisikoan esku hartzea bizimoduan eta arrazoitzeko trebetasunetan eragiten duen faktore bat baino ez da. Gure ikerketaren arabera, dieta osasuntsu batean inbertitzea eta haurrak irakurtzera animatzea onuragarriak dira haurren arrazoibide-trebetasunak garatzeko. Gainera, antolatutako kiroletan parte hartzeak arrazoitzeko trebetasunak errazten dituela dirudi", adierazi dute ikertzaileek.