Oliba Olio Birjina Estrak (AOVE) obesitatea eta prediabetesa duten pertsonen osasuna hobetzen du, Ibima Plataforma Bionand, Malagako Eskualdeko Ospitalea, Malagako Unibertsitatea eta Sevillako Koipearen Institutuko ikertzaileek gidatutako ikerketa batetik ondorioztatzen denez. Azken horiek, aldi berean, diabetesaren eta gaixotasun metaboliko elkartuen Ziberreko kide dira (Ciberdem).
Clinical Nutrition nazioarteko aldizkarian argitaratu berri den ikerketaren emaitzek erakusten dutenez, konposatu bioaktibo oleokantaletan eta oleazeinetan eduki handia duen AOVE hartzeak onurak izan ditzake osasunerako, Andaluziako Gobernuak ohar baten bidez jakinarazi duenez.
Azterlanaren emaitzek erakusten dutenez, oleokantalean eta oleazeinean aberatsa den olioaren kontsumoak hilabete bat baino ez zuen iraun, "hartutako olioaren kantitateak aldatu gabe eta dietan eta ariketa fisikoan bestelako aldaketarik egin gabe, eta nahikoa izan zen hobekuntza metabolikoak eragiteko, hala nola pisua galtzea, gorputz-masaren indizea eta gluzemia basala gutxitzea". Gainera, eta ildo horretatik jarraituz, ikertzaileek azaldu zutenez, oleokantal eta oleazeina ugari dituen olio baten kontsumoak "osasunean ondorio onuragarriak dituela erakutsi du, odolean defentsa antioxidatzaileak areagotu eta estres oxidatiboaren eta inflamazioaren markatzaileak murriztu dituelako". Prozesu horiek obesitatean dauden alterazio metabolikoekin lotuta daude, hala nola intsulinarekiko erresistentziarekin eta pankreako zelula giltzarriekiko kaltearekin.