Dieta egiteak desberdin eragiten die helduaroan dauden gizonei eta emakumeei, baina aldeak desagertu egiten dira adinarekin batera, Edinburgoko Unibertsitateak (Eskozia) egindako ikerketa baten arabera.
ELife aldizkari zientifikoan argitaratutako lanean, ikertzaileek aurkitu zuten kaloria gutxiko dietak jarraitzen zituzten gizonek gantz gehiago galtzen zutela eta azukre maila hobetzen zutela odolean emakumeek baino.
Emaitzek iradokitzen dute estrogenoak, emakumeen sexu-hormonarik garrantzitsuenetako batek, zeregina izan dezakeela dieten osasunerako onurak zehazteko orduan. Adituen arabera, horrek kalorietan dieta mugatua jasotzeko aukera gehien dituzten pertsonak identifikatzen lagun dezake.
Oinarrizko mantenugaien mailari eutsiz kaloriak gutxiago hartzea obesitatea, hipertentsioa eta 2. motako diabetesa bezalako gaixotasunen prebentzioarekin eta bizi-itxaropenaren igoerarekin lotuta dago.
Ikerketa-taldeak kaloria gutxiko dieta batek saguen eta gizakien osasunean duen eragina aztertu zuen. Sei asteko iraupena zuen ikerketan 96 saguk hartu zuten parte. Sagu horien eguneroko kaloria-kontsumoa normala baino ehuneko 30 txikiagoa zen, eta 85 saguk dieta normala zuten.
Taldeak jakin zuen kaloria gutxiko dietak odoleko azukrea % 22 murrizten zuela gazteengan, baina % 16 besterik ez adin bereko saguetan.
Gorputzeko koipearen gaineko ondorioak are harrigarriagoak izan ziren: arrek gantz-masa ia % 70 murriztu zuten, baina emeek ez zuten koiperik galdu.
Ikerketak jakin zuen eme gazteek gantz galerari aurre egiten ziotela, arren aldean, gorputzeko koipearen deskonposizioa mugatzen zutelako, energia gutxiago kontsumitzen zutelako eta janarien ondoren koipe gehiago ekoizten zutelako.