Texasko Unibertsitateko A & M ikerketa berri batek frogatu du intxaur pekanak lagungarriak izan daitezkeela obesitatea prebenitzeko eta hantura murrizteko. Ikerketan, MDPI argitaletxean argitaratua, arratoien ereduei pekanak eta gantz handiko dietak aplikatu zitzaizkien, eta intxaurrek energia-gastua handitzen zutela eta disbiosia eta hantura murrizten zituztela ikusi zuten.
Ikerketak baieztatu zuen pekanek ehun adiposoaren lipolisia eta metabolismo oxidatibo mitokondriala modulatzen dituztela gibelean eta muskulu eskeletikoan.
"Gizentasunaren eta diabetesaren zifrak handitzen ari dira gizarte modernoan mundu osoan, eta gantzetan aberatsak diren dieten kontsumoaren joera arrazoi nagusietako bat da, bizi-estiloaz eta jarrera genetikoaz gain", adierazi du Luis Cisneros-Zevallos baratzezaintzako eta elikagaien zientzietako irakasleak Texas A & Mko Nekazaritza eta Biziaren Zientzien Fakultateko Baratzezaintza Zientzietako Departamentuan.
Ikerketak adierazten du, halaber, pekanen hanturaren aurkako propietateek murriztu egiten dutela hantura kronikoa eta gaixotasun prebalente batzuen garapena eragiten duen gradu txikiko hantura. Horrek ere erakusten du horrelako intxaurrek gorputzaren pisua mantentzen dutela eta diabetesa prebenitzen dutela, gantz ugariko dieta kontsumitu arren.
"Jendeak aukera osasuntsuagoak bilatzen ditu, eta orain erakutsi dugu pekanak kontsumitzaileek eskuetan duten tresna osasungarria direla", gaineratu du Cisneros-Zevallosek.
Ildo horretan, Amit Dhingra Texas A & Mko Unibertsitateko Baratzezaintza Zientzien Departamentuko buruak nabarmendu du Cisneros-Zevallosen lanak froga zientifikoak eskaintzen dituela, Amerikan bekaleak oso elikagarriak direla dioen ezagutza tradizionala babesten dutenak.