Espainiako haurretan azukreen batez besteko kontsumoa Munduko Osasun Erakundearen (OME) gomendioen "bikoitza baino gehiago" da (55,7 gramo eguneko). Gomendio horiek 25 gramokoak dira egunean, Granadako Unibertsitateko Nutrizio eta Elikagaien Teknologia Institutuak (INYTA) egindako azterketa baten arabera.

Nutrients zientzia-aldizkarian argitaratu da ikerketa-lan hori, eta 1.775 helduk hartu dute parte, 7 eta 12 urte bitarteko seme-alabekin. Azterketa horren helburua izan da erantsitako azukreak zenbatestea eta azukre horiek adingabeen dietan ematen dituzten elikagaien nutrizio-dentsitatea aztertzea.

Ikerketa egiteko, azterlanaren xede diren elikagaien nutrizio-balioa ebaluatzeko indize bat eraiki zuten autoreek, elikagai bakoitzaren zati bakoitzean dagoen mantenugai-dentsitatea eta egunero hartzen den mantenugai-indizea islatuz, elikagai bakoitzak egunean kontsumitzen duen kopuruaren arabera kalkulatuta.

Hala, ikerketak erakutsi duenez, Espainiako haurrek batez beste kontsumitzen dituzten azukreak OMEren gomendioen "oso gainetik" daude, eta "azukre erantsiaren erdia baino gehiago nutrizio-dentsitate txikiko elikagaietatik dator".

Emaitzen arabera, "oso deigarritzat" jotzen dute gurasoek nutrizio-dentsitate txikiko zenbait elikagairi buruzko pertzepzio "onargarri edo ona" izatea, eta errazio bidez azukre erantsi ugari ematea.

Haurrek egunero kontsumitzen dituzten azukre erantsien %65 elikadura-dentsitate txikiko elikagai eta/edo produktuetatik dator: azukre zuria, marmeladak, saltsak, gozokiak, kakao-hautsa, freskagarriak, izozkiak, galletak, fruta-nektarrak, gozogintza eta opil industrialak, txokolate-barrak, bizkotxoak eta etxeko gozokiak, edari energetikoak eta/edo kirolarientzako edariak, txostenean ondorioztatu dutenez.