Litekeena da 2 motako diabetesa izateko arriskua dutenek azukrea saihestu behar dutela jakitea, baina beste ikerketa batek platerak ontzeko orduan gatza saihestea ere iradokitzen du. Hala ere, sodioa hartzea funtsezkoa da giza osasunerako, hainbat funtzio fisiologiko betetzen baititu, hala nola likidoen oreka mantentzea, homeostasi zelularra eta mantenugaien xurgapena.

Behaketa-azterketetatik ateratako ebidentziak erakusten duenez, animalietan egindako azterketetan eta "saiakuntza klinikoetan frogatuta dago" sodio-kontsumo handia arrisku dietetikoko faktore garrantzitsua dela hipertentsiorako, "baina orain arte ez dakigu ezer diabetesari buruz. Baina, egia esan, 2. motako diabetesa eta hipertentsioa askotan elkarrekin bizi dira eta arrisku-faktore komun asko partekatzen dituzte, hala nola obesitatea, jarduera fisiko eskasa eta osasungarria ez den dieta"

New Orleanseko (AEB) Tulane Unibertsitatearen ikerketa berri batek aurkitu zuen elikagaiei gatza maiz gehitzea 2 motako diabetesa garatzeko arrisku handiagoarekin lotzen zela. Ikerketak Erresuma Batuko Biobankuan erregistratutako 400.000 helduri baino gehiagori galdetu zien gatz kontsumoari buruz.

11,8 urteko jarraipeneko mediana batean, 2. motako 13.000 diabetes kasu baino gehiago garatu ziren parte-hartzaileen artean. "Inoiz ez" edo "gutxitan" gatza kontsumitzen zutenekin alderatuta, "batzuetan", "normalean" edo "beti" gatza gehitzen zuten parte-hartzaileek % 13, % 20 eta % 39 arrisku handiagoa zuten, hurrenez hurren, 2. motako diabetesa garatzeko.

"Badakigu gatza mugatzeak gaixotasun kardiobaskularrak eta hipertentsioa izateko arriskua murriztu dezakeela, baina azterketa honek erakusten du, lehen aldiz, gatzontzia mahaitik kentzeak 2. motako diabetesa prebenitzen ere lagun dezakeela", esan zuen autore nagusiak.