Ikerketa berri batek neurodegenerazio-maila altuagoak aurkitu zituen sukaldeko olio frijitu berrerabiliak kontsumitu zituzten arratoietan eta haien kumeetan dieta normala zuten arratoiekin alderatuta, Sugasini Dhavamanik, Chicagoko (Estatu Batuak) Illinoiseko Unibertsitateko ikerketa-kolaboratzaileak, Discover BMBn aurkeztuko duenez, Biokimika eta Biologia Molekularreko Estatu Batuetako Elkartearen urteko bilera, martxoaren 23tik 26ra San Antonion.

"Tenperatura altuetan frijitzea hainbat nahasmendu metabolikorekin erlazionatu da, baina ez da ikerketarik egin epe luzera olio frijituaren kontsumoak duen eraginari eta osasunean dituen ondorio kaltegarriei buruz", dio Kathiresan Shanmugam Tamil Naduko Unibertsitate Zentraleko irakasle elkartuak Thiruvarurren (India) eta ikerketa-taldeko zuzendariak.

Olio bera frijitzeko berrerabiltzea, etxeetan eta jatetxeetan ohikoa den praktika, "antioxidatzaile natural asko eta olioaren osasunerako onurak ezabatzen ditu", aipatzen da ikerketan. "Berrerabiltzen den olioak osagai kaltegarriak ere izan ditzake", hala nola akrilamida, trans koipeak, peroxidoak eta konposatu polarrak.

Berrerabilitako frijitzeko olioaren epe luzeko efektuak aztertzeko, ikertzaileek arratoi emeak bost taldetan banatu zituzten, eta horietako bakoitzak janari estandarra edo janari estandarra jaso zuen 0,1 ml-ko berotu gabeko sesamo-olioarekin, berotu gabeko ekilore-olioarekin eta sesamo-olio beroarekin edo ekilore-olio beroarekin 30 egunez.

Berriz berotutako olioek berrerabilitako olioa simulatu zuten frijitzeko. Beste taldeekin alderatuta, sesamo edo ekilore berotu olioa kontsumitu zuten arratoiek estres oxidatibo handiagoa eta gibelean hantura handiagoa izan zuten. Arratoi horiek kolonean ere kalte nabarmenak izan zituzten, eta aldaketak eragin zituzten endotoxinetan eta lipopolisakaridoetan (bakterio batzuek askatutako toxinak). Ondorioz, gibeleko lipidoen metabolismoa nabarmen aldatu zen eta garuneko omega-3 DHA gantz-azido garrantzitsuaren garraioa murriztu zen. Hori, aldi berean, neurodegenerazioan gertatu zen, eta olio berotua kontsumitu zuten arratoien eta haien kumeen garun-histologian ikusi zen, betiere ikerketa horren arabera.