Kontsumitzaile eta Erabiltzaileen Erakundeak (OCU) aste honetan salatu duenez, Estatuan oliba-olio birjina estraren (AOVE) prezioa inguruko herrialdeena baino "askoz gehiago" da, hala nola Italia, Frantzia eta Portugal.

OCUk argitara eman duen azterketa baten arabera, Estatuan marka zuriko AOVEren batez besteko prezioa Italian baino %6 garestiagoa da, Frantzian baino %16 gehiago eta Portugalen baino %27 gehiago.

Zehazki, Estatuan, marka zuriko AOVEren batez besteko prezioa 8,72 euro da litroko; Italian, berriz, 8,21 euro dira, Frantzian 7,95 euro eta Portugalen 6,86 euro litroko, bertatik azpimarratu dutenez.

Hala, eta ildo horretatik jarraituz, OCUren iritziz, "inguruko herrialdeetan olioaren gaineko BEZaren zerga-tasak ez ditu azaltzen prezio-mailan dauden alde nabarmenak". Estatuan %5ekoa da, Italian %4koa eta Frantzian %5,5ekoa.

Portugalen %0koa da, baina prezio-alde handiena duen herrialdea ere bada. OCUren arabera, horrek "bere eragina gutxitzen du Espainian saltzen den olioarekin alderatuta".

Erakundearen iritziz, "ulertezina" da, Estatua izanik munduko oliba-olioaren ekoizle nagusia, gaur egun bere inguruko herrialdeek baino askoz prezio altuagoak izatea olioaren kategoria gorenean.

Egoera horren aurrean, OCUk Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioari (MAPA) eskatu dio "berehalako ikuskapenak" egiteko oliba-olioaren ekoizpen-katearen kontrola bermatzeko, "gehiegikeriak eta espekulazioa saihesteko".

Erakundeak emaitza horiek lortu ditu AOVEren prezio-azterketa konparatibo bat egin ondoren: Estatuko, Portugalgo, Frantziako eta Italiako 20 supermerkatu-katetan salgai dagoen banaketa-marka.