Bartzelonako Univesitat Autonomoko Neurozientzien Institutuak koordinatutako azterlan baten arabera, dietaren ondoriozko hobekuntza kognitiboa dago, hipoeremuan hanturaren eta galera neuronalaren mailak murriztearekin lotuta. Horrela frogatu dute arratoi zaharretan kalorietan murriztutako dieta batek hipokanpoaren gainean dituen ondorioak aztertuz, garun-egitura kritiko bat ikaskuntza eta memoria prozesuetan.

Hala, eta ildo horretatik jarraituz, zientziaren, teknologiaren eta osasunaren sektoreetan egindako aurrerapenei esker, "bizi-itxaropena handitu egin da gure gizartean, eta, ondorioz, adinari lotutako gaixotasun neurodegeneratiboek eragin handiagoa izan dute. Horregatik, bizi-itxaropena hobetzeko, garunaren zahartzea atzeratzeko estrategiak ere ikertu behar dira", azaltzen dute ikerketa horretako egileek.

Zentzu horretan, zahartzean atzemandako burmuineko alterazio batzuk, estres oxidatiboa eta neuroinflamazioa areagotzea, adierazpen genikoaren alterazioak, neurogenesiaren murrizketa eta plastikotasun sinaptikoan inplikatutako mekanismoen deserregulazioa ekar ditzaketenak, "pertsonak zahartu ahala modu naturalean agertzen den disfuntzio kognitiboarekin lotuta daudela deskribatu da".

Prozesu horiek faktore genetikoen eta ingurumen-faktoreen mende daude, eta bereziki garrantzitsuak dira hipokanpoan. Frogatu da kaloria-murrizketako dietek bizi-itxaropena luzatzen dutela eta egoera kognitiboa hobetzen dutela, bai gizakietan bai animalia-ereduetan, baina oraindik ez dira ezagutzen onura horiei lotutako zelula-prozesu asko, azterketaren arabera.