gunean 50 tortilla baino gehiago 16 urtez baino gehiagoz. Emar taberna, Carlos Quintanak eta haren emazteak zuzendua, irailaren 25an aukeratu dute tortilla lehiaketa nazionalean parte hartzeko hamabosgarren edizioan. Espero ez zuten baina ilusio handiz jaso duten berria da. DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkarian azaldu duenez, "zoragarria da, gure lana horrela balioesten dutelako hautatu gaituztelako".
Gasteizen eta Euskadin ez ezik, estatuan ere gehien baloratzen den elikagaietako bat da patata-tortilla. Baina beti sortzen da tortilla on bat egiteko eztabaida: tipularekin? tipularik gabe? beste elikagai batzuez betea? gutxi egina ala oso egina? Beti ez da erraza tortilla bikaina bihurtzeko sekretua aurkitzea. Carlos Quintanarentzat osagairik bereziena maitasunez egitea da. Azaltzen duenez, "tortilla on bat maitasunez egiten da", eta elaborazio bakoitzean jartzen duen maitasunaren emaitzak ikusgai geratzen dira orain herritarrentzat. Tortillei eskaintzen dien maitasun horretaz gain, beste sekretu bat ere badu: gutxi eginda edo mamitsu uztea. Tipularekin edo tipularik gabe egiteari dagokionez, Carlos Quintanak ez du zalantzarik horretan: %50ean. "Tortillak gustu guztietarako dira. Jende askori gustatzen zaio tipularekin, baina beste askori tipularik gabe, eta guk bi eratara egiten ditugu", azaldu du. Egunean 50 patata-tortilla baino gehiago egiten dituzte, egunero, 16 urtez Emar tabernan, baina lokal horren aurretik, berak eta bere emazteak ere beste lokal bat hartu zuten hamar urtez, tortillak egiteko gogoz. Izan ere, polborin zaharrean dagoen lokal hau ezaguna da urteetan lokalera joaten diren ehunka bezerorentzat. "Erraza da patata-tortilla egitea, guri behintzat erraza iruditzen zaigu, bizitza osoa daramagu eta. Baina gustu guztietarako da. Kontua da bezeroak tortilla erosi eta jatera doanean esperientziaz gozatzea", dio mimoz. Hain zuzen ere, eta ildo horretatik, profesionalak onartzen du ezen, nahiz eta urtero plater hau prestatzen aritu, izugarri gustatzen zaiola: "Niri izugarri gustatzen zait tortilla on bat jatea. Ogiarekin, ogitartekoan, entsaladarekin... edozer dela ere, ondo da tortilla pintxoa jatea. Inoiz ez nintzateke aspertuko tortilla jateaz".
Urte guztietan patata-tortillekin egindako ahalegina, mimoa eta elaborazioa gorabehera, Carlos Quintanak eta haren emazteak ez dute inoiz pentsatu patata-tortillaren txapelketa nazionalean parte hartzerik. Haren izen onak eta kasualitate batzuek eraman dute 11. postuan lehiaketa honetarako hautatua izatera. Kontatu duenez, gastronomikoak iritsi ziren kafetegira, bere tortillaren berri entzun eta pintxoa eskatu baitzuten. "Probatu ondoren, aukeratu egin gaituzte", dio. Berriak ezin izan zien ilusio gehiago egin. "Oso pozik gaude, aintzatespen bat dela iruditzen zaigu, eta egiten ari garen ahaleginaren eta lanaren urte guztiei balioa ematea", dio.
Horregatik, harro eta ilusioz onartu dute erronka hau. Datorren irailean Alacantera joango dira tortilla zuzenean egitera eta nor den finalista ikustera. Baina, batez ere, beren lan-ibilbidean esperientzia paregabea izango dute.
"Ez dakit bertan zer aurkituko dugun, baina pozik gaude. Ez gaude urduri, azken batean, bizitza osoan tortillak egin ditugulako beti, eta han egingo dugu berriro: tortilla bat, baina epaimahaiaren aurrean. Hala ere, oso hunkituta gaude, ondo pasatzera joango gara. Gainera, patata-tortillak egiteko profesional handiak ere ezagutuko ditugu, eta ilusioz hartu dugu berri hori". Horretarako hautatua izan arren, oraingoz horretan gehiegi ez pentsatzen saiatzen dela esan du, eta bere normaltasunarekin jarraitzen duela, egunero 50 tortilla inguru egiten dituela gasteiztar guztientzat, egunero beren lokaletik pasatzen direnak pintxo horretaz gozatzeko.
Nabarmendu behar da lehiaketan parte hartzen dutenek ordubete izango dutela tortillak egiteko epaimahaiaren aurrean, eta, horretarako, beren ezaugarri diren osagaiak erabiliko dituztela. Aurreko edizioetan bezala, eta parte-hartzaile bakoitzak bere osagai guztiak eta sukaldeko tresnak eramango dituzte.