Espainia da sandia esportatzen duen herrialde nagusietako bat. Nekazaritza, Arrantza eta Elikadura Ministerioaren datuen arabera, fruta horren Espainiako ekoizpenaren ehuneko 20 beste herrialde batzuetara bideratzen da, eta gainerakoa, berriz, udako hilabeteetan barruko kontsumorako. Herrialde lehiakide nagusiak Italia, Grezia eta Turkia dira, nahiz eta Espainiaren arrakasta hazirik gabeko barietateak sartzean datzan.

Edonola ere, haziekin edo hazirik gabe, "sandia edozein unetan goza daiteke, urte osoan zehar ekoiztea ahalbidetzen duten klimen aniztasunari esker. Jakina denez, mantenugaietan aberatsa den fruta da, eta C bitaminaren, B6 bitaminaren eta hidratatuta mantentzeko modu goxoaren iturri bikaina ( % 92 ura), 2 katiluko anoa bakoitzeko 80 kaloriarekin bakarrik".

Sandiaz gozatzeko udako lehen seinaleen zain egon zein ez, Nutrients aldizkarian argitaratutako nutrizio-ikerketa berri batek sandia dieta orekatu batean sartzera animatzen du, dietaren kalitate orokorrari eta bihotzaren osasunari egiten dion ekarpena dela eta.

Hain zuzen ere, Ameriketako Estatu Batuetako Osasun eta Nutrizioari buruzko Inkesta Nazionalaren (NHANES, ingelesezko siglengatik) datuak aztertu ditu ikerketak, eta aurkitu du dietaren erabateko kalitatea handiagoa zela sandia-kontsumitzaileengan ez-kontsumitzaileengan baino.

Ikerketaren arabera, sandia kontsumitzen zuten haurrek eta helduek elikagai-zuntz, magnesio, potasio, C bitamina eta A bitamina gehiago kontsumitzen zituzten, baita likotonoa eta beste karotenoide batzuk ere, eta azukre erantsi eta gantz-azido saturatu gutxiago kontsumitzen zituzten guztira.