Amurrioko Oinkariak Atletismo Elkarteak 14 urte baino gehiago daramatza atletismo probak antolatzen: miliak, herri krosak eta askoz gehiago. Duela 3 urte, asfaltozko herri lasterketak handitzen ari zirela ikusita, kros proben alde egitea erabaki zuten.

Lasterketa hauek tradizio handia dute Euskadin, baina azken urteetan lekua galtzen zihoazen. «Bereizi egin nahi izan genuen, hainbeste egiten ez zen eta gure ustez bere lekua izan behar zuen zerbaiten alde egin, eta urteroko kros lasterketa batean pentsatu genuen», azaldu du Pablo Masek, Oinkariak taldeko kidea.

Gainera, beren alde zuten instalazio finko bat, 2.000 metroko zirkuitu bat Refor kirol gunean, korrika egiteko. «Urte osoan zirkuitu bat daukagu muntatuta, eta hori indartzeko, ikusarazteko eta zaintzeko modu bat ere bazen», azaldu du. Gauzak horrela, lanari ekin zioten eta euren apustuak funtzionatzea lortu zuten.

«Proba erreferentea da iparraldean, eta oso harrera ona du», eta azaldu digu federatuek proba egin dezaten pentsatuta dagoela, eta Bizkaiko, Gipuzkoako, Nafarroako eta estatuko beste toki batzuetako korrikalari asko egon ohi direla bertan. Baina Amurrioko Krosean, gainera, leku berezia dago eskola mailakoentzat, «zirkuitua gustatzen zaie, eta egun berezia da haientzat guztientzat, ez dutelako eurek bakarrik korrika egiten, nagusiekin nahasten direlako eta hori polita da», nabarmendu du Pablo Masek.

Amurrioko Krosa abenduan ospatzen da beti, baina aurten eskola kirola bertan behera geratu zen uholdeen ondorioz. Asteburu horretan, abenduaren 12koa, Aiarako probaren hirugarren edizioa zen, eta, bat-batean, eskolakoak lehiatzeko aukerarik gabe geratu ziren. «Txikienentzat ustekabe handia izan zen, mentalizatuta eta apuntatuta zeudelako eta dena antolatuta zegoelako, baina…», gogoratu du Masek.

Hasiera-hasieratik, Oinkariak-eko arduradunek argi izan zuten eskola mailakoentzako lasterketa ospatu egingo zela. «bagenekien nola edo hala egingo genuela ». Pandemiak moteldu arte ere itxaron behar izan dute krosa prestatzeko aukera izateko. Eta lortu dute.

Joan den igandean, Amurrioko III. Krosaren eskola-proba egin zen Reforrean. Lasterketa hau antolatu zuten 14 boluntarioek egokitu egin zuten abenduko proban erabili zen 2.000 metroko ibilbidea, eta 700 metroko bat diseinatu zuten eskolakoentzat. Zirkuituaren itzuli kopurua kategoriaren arabera aldatzen zen. Muntaia txikiago, xumeago eta sinpleagoa, mundu guztiaren gustukoa izan zena. Goizeko 11.00etatik 12.00etara, 10, 12 eta 14 urtez azpiko kategorietako korrikalariak irteera hartzen joan ziren.

Guztira 6 lasterketa izan ziren, 200 parte-hartzaileei eta antolakuntzari aho zapore ona utzi zietenak. Urtero bezala, denboraldi osoan zehar euren klubetan entrenatzen eta aurrera egiten duten atletak korritu zuten. Barrutia, Valle de Mena, Laudio, La Blanca, El Prado eta Zailuko korrikalariak Reforreko irteeran izan ziren. Eta haiekin batera, normalean atletismorik egiten ez duten baina proba honetan egiteko aukera duten neska-mutilak. «Egun horretan izena eman eta korrika egin dezakete», azaldu du Pablok.

«Proba dezatela nahi dugu, batek daki zer gerta daitekeen, agian kirolez aldatzen dute...», adierazi du Pablo Masek. Igandean, Amurrio, Gasteiz, Orozko, Luiaondo, Artziniega, Arespalditza, Kantabria eta Toledoko kirolariak izan ziren irteera-lerroan. Benjamin gizonezkoetan, Haitz Ferrero, La Blanca klubekoa, eta nesketan Barrutiako Ixone Arechaga lehenak izan ziren helmuga zeharkatzen, probako 1.500 metroak bete ondoren. Kimuetan, Adrián Cuesta (Zailu) eta Joana Jiménez (La Blanca) nagusitu ziren 1.800 metro bete ondoren. Haur mailan, berriz, Ander Camacho eta Noa Sancho (Barrutia) sartu ziren lehenengo, ia 3 kilometroko ibilbidea egin ondoren.