afe goxoa, Gasteizko usaina duena. Esaten dute kafe on batek dena konpon dezakeela eta Iseme Morenok Gasteizko Barista Forum Café txapelketa nazionalean kafe ona egiten badakiela frogatu nahi du.

Forum Cafek XIV. Final Nazional Barista ospatuko du aurten. Bartzelonako INS Escola d'Hoteleria i Turismen izango da, eta datorren asteartetik ostiralera bitartean Espainiako lurraldeko barista onenak elkartuko ditu, kafea maite dutenek nahitaez hartu beharreko hitzorduan. Kafea maite duten guztien artean gasteiztarrak ere badaude, hala nola Iseme Moreno. Ez da parte hartzen duen lehen aldia, ez eta kategoriako kafe bat egiten dakiela frogatzen duen lehen aldia ere. Izan ere, erdifinalista gelditu da behin baino gehiagotan, eta lehiaketa hasi eta egun gutxira atsedenaldirik gabe ari da praktikatzen. DIARIO DE NOTICIAS DE ÁLAVA egunkarian dio urduri dagoela, baina baita kafetegi onak egiten dakiela frogatzeko gogoa ere. Zein da sekretua? "Oinarria lehengai ona izatea da, kafe ona izatea. Bestela, berdin dio kafe bat egiten jakitea, ez da goxoa izango eta", dio profesionaltasunarekin. Hala ere, Iseme Morenok kafe ona du, eta praktika eta mimo ugari kafea egiteko orduan. Barista horrek Euskadiko Baristarik Onenaren titulua irabazi du aurretik, Euskal Autonomia Erkidegoko XIII. Txapelketa Baristan, 2018an, Bilboko Erriberako Merkatuan. Sari horren ondoren, Morenok Euskadi ordezkatzeko asmoa zuen XIII. Barista Forum Café Txapelketa Nazionalaren Finalean. 2019an, finalisten artean geratu zen berriro, eta sailkapenean gelditu zen nazionalei aurkezteko, baina, covidaren ondorioz, bertan behera geratu zen. Hurrengo astean itxaronaldiaren ondoren iritsiko da. "Ismenek, Cafés Forondak babestua, teknika barista menderatzen eta kafea ezagutzen erakutsi du bere jardunean. Oso seguru 16 minutu izan ditu kafeak presta-tzeko: 4 kafe espresso, 2 kaputxino latte art eta 2 kafe-edari. Alkoholarekin konbinatzeko, Ismenek 10cl Vodka, 1cl Amaretto, 3cl Baileys, 3cl esne-krema, 15gr Panela, mandarina-almibarra eta 2 espresso erabili ditu", goraipatuzuten Forumetik egindako lanagatik.

Lehiaketa honetan ere, Ismenek 16 minutu izango ditu kafeak prestatzeko. Hain zuzen, denborak larritu eta kezkatzen du gehien. Hala ere, aitortzen du aspalditik ari dela praktikatzen, ondo egin dezan eta denboran ere ondo neurtuta joateko. "Forum honetan sartu nintzen ostalaritzako eskolan ikasten ari nintzela. Gutako batek parte har dezan animatzen saiatu zen gure irakaslea, eta animatu egin nintzen. Ordura arte ez nekien forumik existitzen zenik", dio. Eta zaila dirudien arren besteetatik erraz bereizteko moduko kafe bat egitea, Ismeneri izugarri gustatzen zaio kafe-katilu bat prestatzen inbertitzen den lana. Hala, duela lau hilabete eskas, kafetegi bat ireki zuen Gasteizen, bere negozioan lehiaketako kafeak bana-tzen jarraitzeko.

Pepe Ubis plazan kokatua, bere taberna, Café Iparla, kafe on bat jar-tzeko bere trebezia, teknika eta ikaskuntza erakusten jarraitzeko praktikatzeko bere lekurik gogokoena da. Izan ere, lehiaketa hasteko egun gutxi falta direnean, egunean hainbat ordu ematen ditu praktika-tzen, kafe bat bestearen atzean jar-tzen eta sekretua bilatzen, konbinatua bakarra eta berezia izan dadin: "Kafea barne hartzen duen errezeta bilatzen saiatzen ari naiz, oso-oso goxoa izan dadin. Oraindik ez ditut nire osagai sekretuak argitara eman nahi, baina lanean jarraitzen dut", ondorioztatu du.