- Pandemia hasi zenetik, Eusko Jaurlaritzak hainbat neurri eta murrizketa ezarri ditu ostalaritza-sektorerako. Terrazetan neurtutako edukierak, lokalen barruan kontsumitzeko debekua, bezeroen arteko distantzia, eta baita ordutegia ere, jomugan izan dira joan den martxotik bertatik. Hala, ostalaritzak behin eta berriz adierazi du koronabirusak gehien jotzen duen sektorea dela.

Orain, kasuen gorakada berriaren ondoren, Arabako ostalariek beldurrez begiratzen diote etorkizun hurbilenari, eta ziurtatu dute beraiek direla bezeroak arauak betetzera bultzatzeko interesa handiena dutenak, baina bezeroek arauak errespetatzen dituztela ere adierazi dute. “Sektore hau asko zigortzen dute eta murrizketa gogorrak egiten dizkigute, baina ostalariak dira neurri desberdinei buruzko arauak betetzeko interes handiena dutenak. Are gehiago, oro har, hona etortzen diren bezero guztiek oso ondo errespetatzen dituzte arau guztiak, eta, beraz, ez da beharrezkoa ostalaritzaren aurkako murrizketa gogorrak ezartzen jarraitzea”, dio Marcosek. Iritzi bera dute egunkari honek hitz egin duen gainerako ostalariek. Horiek guztiek diotenez, bezeroek ez dute protestarik egiten eta ez dute neurri bat ere urratzen; horregatik, ostalariek oso gutxitan esku hartu behar izan dute. Ordutegia ere murriztua da (gaur egun asteburuetan lokalak ordu biak inguruan ixten dira) eta ostalariek onartzen dute. Sektore horren aurka neurri zorrotzagorik ez hartzeko eskatzen dute: “Lan egiten uztea. Koronabirusa denon artean gelditu behar dugu, eta denok bete behar ditugu arauak, baina ostalariei hainbeste kalte egin gabe”.